LEČI SVE! Čudesna biljka koju morate da imate u kući!

Namirnice, Narodni lekovi

Otpornost ove biljke govori koliko je zdrava, ona čuva zdrave materije u sebi čak i nakon smrzavanja na snegu.

Ova biljka je poznata pod nazivom čuvalica ili čuvarkuća, latinski naziv je Sempervivum tectorum, karakterišu je debeli mesnati listovi puni vode. Kad procveta ima cvetove zvezdastog oblika. Na našim područjima češće služi kao ukrasna biljka.
Kapi iz njenih listova su jako efikasne za uklanjanje bola i upala u ušima, posebno je pogodna za decu jer ne sadrži nikakve otrove. Iscedite jedan listić i tu tečnost sipajte u uho i bol odmah nestaje. Njen sok rastvara višak cerumena u uhu i smanjuje bol, a potrebno je samo nekoliko kapi.

Čuvarkuća

Lako se gaji jer je otporna planinska biljka, može da se uzgaja u saksijama ili na otvorenom.  Podnosi i hladnoću i vrućinu. Dostupna je u različitim bojama, a raste do dvadesetak centimetara.
Čuvarkuća deluje i sadrži lekovita dejstva i nakon zamrzavanja. To je zbog njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Ako raste u saksiji možete je koristiti cele godine, a možete je naći i na planinskim obroncima.

Biljka čuvarkuća

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, ulje, smolu, kalcijumov malat, mravlju i jabukovu kiselinu. Istraživanja su potvrdila da poseduje flavonoide i ugljene hidrate.
U narodnoj medicini se koristi zbog antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Roze cvet čuvarkuće

Čuvarkućom možete lečiti: kurje oči, pegice, rane i čireve, tvrdu kožu na tabanima. Mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.
Sok čuvarkuće može se piti i grgoliti ako imate bronhitis ili gnojnu upalu uha i grla. Kada se stavi u med leči miome i ciste na materici. Deluje detoksikacijski i preporučuje se nakon preterivanja sa jelom i pićem.

Busen čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće se koristi kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje i čireva. Kuvajte 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće oko 15 minuta u 250 ml vode. Procedite i sledeći dan na prazan stomak popijte šoljicu, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.
Izvor: cure.ba

459 comments

Оставите одговор