CVET ZA VEČNU MLADOST! Ova biljka ima čarobna dejstva za svakoga

Namirnice

Skoro da nema bolesti protiv koje neven ne može da pokaže svoje dejstvo, hrani kožu i omekšava je i tako je podmlađuje, a kažu i da je dobar protiv raka grlića materice

Neven (latinski Calendula officinalis) je jednogodišnja ili ređe dvogodišnja zeljasta biljka. Raste od 30 do 50 cm, a razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, krase sitni ili krupni cvetovi od tamnožute do narandžaste boje. Samo njegovo ime – neven ( onaj koji ne vene) upućije ne to da je večan, da nikad ne vene i da uvek ostaje mlad.

U terapijske svrhe neven se koristi još od Starog Egipta, odakle se proširila u Evropu. Kao lekovita biljka koristi se za lečenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin. Zbog jakog dobrog uticaja na kožu dodaje se kremama, obnavlja ćelije kože, podmlađuje i umiruje crvenilo i iritacije.

Neven - 1

Naučno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi, koji se nalaze u nevenu, uništavaju različite bakterije, viruse  i gljivice. Stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano, a oblik listova se razlikuje zbog položaja na kom se nalazi. Gornji listovi su duguljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji imaju krilatu dršku.

Neven - 2

Cvetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen (koji je dobar antioksidans i štiti od raka grlića materice), belančevine, pigmente karotenoide, kalendulin, minerale (kalijum i sumpor), gorke supstance. Upotrebljava se u obliku čaja, kao dodatak salatama i drugim jelima, a za spoljašnju upotrebu koristi se u obliku ulja, masti, obloga ili krema.

Neven - 3

Izvor: espreso.rs

52 comments

Оставите одговор