PROŠIRENE VENE lečite uz pomoć lekova iz prirode!

Narodni lekovi, Srce i krvni sudovi

Proširene vene su izdužene i nepravilno proširene ljubičaste ili plave izbočine koje se javljaju najčešće na nogama. Zbog promene na zaliscima, koji imaju funkciju sprječavanja vraćanja krvi u niže delove, nastaju proširene vene.
Ovo nije samo estetski problem, te ukoliko se ne leči, može uzrokovati brojne zdravstvene posledice. Proširene vene je veoma često oboljenje. Čak 10-30% ukupne populacije, odnosno 50-55% odrasle populacije ima problem sa venama. Stoga slobodno možemo reći da je to najčešće oboljenje modernog doba. Nažalost ne postoji način na koji se mogu izlečiti ili zameniti deformisani zalisci na venama, tako da, ukoliko se  niste odlučili na operativni zahvat ili sklerozacije varikoziteta, ovde vam donosimo nekoliko prirodnih metoda, za koje se nadamo da će umanjiti vase tegobe.

Proširene veneTreba znati da lečenje proširenih vena nije ni malo jednostavno te je zaista potrebno dosta vremena i upornosti kako bi se postigli dobri rezultati. Priroda nudi dosta biljaka koje poboljšavaju cirkulaciju i ublažavaju problem proširenih vena.U terapiji moramo pojačati i poboljšati cirkulaciju, tako da se ne preporučuje previše uska odeća niti sedenje s prekrštenim nogama. Stajanje i šetnju treba kombinovati, da ni jednog ni drugog ne bude previše.

LOSION OD DIVLJEG KESTENA za proširene vene

Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lek za ublažavanje simptoma kod proširenih vena. Escin, sastojak divljeg kestena umanjuje osećaj težine u nogama, umanjuje bolove i grčeve. Priprema samog lonsiona je vrlo jednostavna.

Divlji kestenU jesen ubrati deset većih plodova divljeg kestena, te ih sitno samleti i staviti u manju staklenu posudu. Preliti sa 2 dl rakije i ostaviti na suncu 7 nedelja. Potom smesu procediti u flašu i svakodnevno blago masirati obolela mesta.

MAST OD NEVENA protiv proširenih vena

Dve šake nevene (cvetova, listova i stabljika) sitno naseckati. U posudi zagrejati 500 gr svinjske masti i kada je mast vrela dodati neven, jednom promešati i ukloniti sa vatre. Posudu poklopiti i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutru malo zagrejati, tek toliko da se može procediti.

Neven - cvetoviDobijeni melem uliti u odgovarajuću posudu, te više puta dnevno melemom blago masirati obolela mesta.

Dodatni savet: Najbolji rezultat lečenja proširenih vena će se postići ukoliko se kombinuje mast od nevena sa losionom od divljeg kestena. Obolela mesta prvo namazati melemom od nevena, te kada se mast upije blago umasirati losion od divljeg kestena. Ovim načinom, osim što se postiže intenzivnije lečenje, zahvaljujući melemu od nevena koža se štiti od sušenja i iritacije, usled delovanja alkohola, koji se nalazi u losionu od divljeg kestena.

Petrovac - cvetovi
MELEM OD CVETA PETROVCA (turike)

Šaku sveže naseckanog lista, cveta i stabljike biljke petrovca ili turike (Agrimonia eupatoria) ispržiti na 250 g masti i ostaviti da odstoji u toku noći. Sutradan malo podgrejati, procediti i uliti u staklenu posudu. Melem držati u frižideru i masirati nežno nekoliko puta dnevno obolela mesta.

OBLOZI OD LEKOVITOG BILJA  za proširene vene sa ranama

U posudu staviti 4 kašike sitno naseckanog lista biljke stolisnik (ranjenik – Achillea millefolium ), 3 kašike sitno naseckanog lista koprive i 6 kašika meda. Mešati dok se ne dobije homogena masa. Namazati bolna mesta lekovitom smesom, preko staviti gazu i zavoj. Oblog držati 3 sata.

Glavica kupusa

KUPUS protiv proširenih vena

Naši stari su koristili listove svežeg kupusa za lečenje proširenih vena, te su ga smatrali najboljim mogućim oblogom. Sve što je potrebno je glavica svježeg kupusa. Listove kupusa prisloniti na obolelo mesto, pričvrstiti ih (najbolje tankom elastičnom čarapom). Oblog držati dok se kupus ne osuši, a nakon toga stavite sveži. Preporučuje se obloge od kupusa držati i preko noći. Već na početku ovog tretmana oseća se olakšanje u vidu smanjenja bolova i peckanja, te smanjenja oteklina, a nakon duže upotrebe proširene vene će se znatno povući, a koža, koja je pre toga bila upaljena i crvena, postaće ponovno nežna i svetla.

Izvor: Prirodnilijek.com

539 comments