JEDEMO MESO, koje je u zemljama EU, ZABRANJENO ČAK I ZA PSE I MAČKE (VIDEO)

Saveti, Zdravstveni saveti

Bivši Načelnik republičke veterinarske inspekcije, doktor veterinarske medicine, Miroslav Stojšić, sa ogorčenjem, ocenjuje kvalitet mesa, koje se prodaje na našem tržištu: “Mi smo imali pravilnike o kvalitetu i ispravnosti proizvoda od mesa. To je, kako smo krenuli ka Evropi, ukinuto i počela je primena nekih pravilnika, navodno, kako zahteva EU. Naši uvoznici, u ogromnim količinama, uvoze sirovinu, pileće, mleveno, mehanički otkošteno meso, tkz MOM, meso III kategorije, koje je tamo vrlo jeftino. Od te sirovine, kod nas se prave svi proizvodi od mesa, i pileći i ostali! MOM se ubacuje u sve proizvode, iako je ta sirovina na Zapadu, u pojedinim zemljama, zabranjena za ishranu pasa i mačaka!”

Miroslav Stojšić

Zato je Stojšić dao savete na šta treba da obratimo pažnju, kako bismo znali, u kojim slučajevima slaninice, kobasice, viršle, paštete i šnicle, nikako ne bi trebalo da kupujemo! Da biste i vi znali šta da kupite,

Upamtite ove KORISNE SAVETE:

“Od najvećeg značaja je da čitamo deklaracije. Prvi razlog da ne kupite kobasice, viršle i salame jeste ako na deklaraciji stoji oznaka MSM. To znači da je meso mašinski separisano, samleveno s kostima, u kojima su deponovani svi antibiotici, hormoni, teški metali i ostali otrovi koje je životinja tokom života pojela. Isto važi kada na deklaraciji pronađete emulgatore nitrite, koji su obeleženi E-brojevima E249, E250, E251 i E252. Štetni su zato što s aminokiselinama iz mesa stvaraju kancerogeno jedinjenje nitrozamin.

Odmah vratite na policu kobasice, viršle, salamu i paštetu ako ste na deklaraciji uočili polifosfate, koji se obeležavaju brojevima E451, E452 i E453, jer su genotoksični ili narodski rečeno, oštećuju nam gene. Posebno vodite računa da ne jedete nijedan proizvod koji sadrži E407, kako se obeležava karagenan. On se lepi za zidove creva, stvara ranice, koje posle mogu da se pretvore u rak debelog creva”, upozorava Stojšić.

Kako dodaje, “Ako ste pročitali da neki od proizvoda sadrži poboljšivač ukusa glutaminat (obeležen brojem E621), to je dokaz da u njemu nema mesa”.

Meso na roštilju

“Sve što sam naveo odnosi se na trajne i polutrajne suhomesnate proizvode. Kada je meso u pitanju, ako kupujete, na primer, svinjske šnicle, obratite pažnju da li je meso prošarano žilicama masti ili ne. Ako jeste, te životinje i nisu tako loše hranjene. Ukoliko nema ni grama bele masnoće, a vodica curi iz njega, dokaz je da su svinje, uz hranu, dobijale hormon rasta i antibiotike. Spremanje mesa trebalo bi da bude tako da ne zagori. U toj zagoreloj masi pojavljuje se jedinjenje dioksin, koji je kancerogen. Najbolje je kuvati ga u peći, zavijenog u foliju, u rerni ili teflonu, u ulju, a može i na električnom roštilju. Ako neko voli baš miris dima, može da peče meso i na roštilju na ugalj. Pritom treba da vodi računa, da se meso stavlja na rešetku, kada ugalj prestane da dimi i kada se stvori jak žar”, objašnjava dr Stojšić.

On upozorava i da deci svakako ne bi trebalo davati prerađevine, naročito ne paštete i viršle. Na kraju, paštete uz malo truda možete napraviti i sami

Dr Stojšić navodi i da otvorimo četvore oči kada kupujemo slaninu: “Viđali ste debelu slaninu koja, kada se preseče, ima delova koji izgledaju kao želatin ili neki gel. E to nikako ne jedite. To znači da je u nju ubrizgano 30 odsto od njene težine takozvane salamure. Ona predstavlja rastvor nitritne soli u vodi u koji su dodati sojini proteini, polifosfati, karagenan, vitamin C i šećer! Dakle, sve ono što ste lupom pročitali u deklaracijama na kobasicama, viršlama, salami i drugim proizvodima. Ta slanina je štetna po zdravlje. Ako je pakovana, na njenoj deklaraciji, moralo bi da piše da sadrži salamura, ali se toga niko ne pridržava”, objasnio je on.

Izvor: Narodni-lekar.com, Kurir.rs, Alo.rs

96 comments

Оставите одговор