KARAGENAN E407 – Ovaj aditiv nalazi se u gotovo svim namirnicama a IZAZIVA TEŠKE PROBLEME S PROBAVOM

Saveti, Zdravstveni saveti

Iako se ovaj aditiv dobija iz algi, koje su izuzetno zdrave, u modernoj prehrambenoj industriji, koristi se rafinisan, izolovan karagenan. Istraživanja su pokazala kako je upravo taj, izuzetno štetan!

Velik broj aditiva, koji su danas postali neophodni u prehrambenoj industriji, štetan je i dovodi se u vezu s mnogobrojnim zdravstvenim problemima. Jedan od takvih na koji bi trebali obratiti pažnju je karagenan

KARAGENAN (E407) je polisaharid, koji se dobija iz crvenih morskih algi, osobito iz vrste, koja se naziva irska mahovina. Po strukturi je sličan želatini.

Zbog svojih gelirajućih svojstava, vekovima se koristi kao zgušnjivač i emulgator. U modernoj prehrambenoj industriji aktivno se počeo upotrebljavati tridesetih godina prošlog vekova, kao zgušnjivač i emulgator.

Kao stabilizator, zgušnjivač i emulgator karagenan se može naći u velikom broju namirnica – u mesnim prerađevinama, umacima, prelivima, supama, gotovim desertima (kolači, pudinzi, čokolade, žele proizvodi), pekmezima, pivu, senfu. Nalazi se i u sojinom mleku, pavlaci, jogurtu, siru, margarinu, majonezu, sladoledima itd.

Osim u prehrambenoj, koristi se i u kozmetičkoj industriji (sredstva za hidrataciju, gelovi, šamponi itd).

Dzoana TabakmaNakon dugogodišnjih bavljenja ovom problematikom i 18 objavljenih studija, na temu štetnosti karagenana, Joanne K. Tobacman, vanredna profesorka kliničke medicine, na Univerzitetu Illinois School of Medicine u Chicagu, potvrdila je povezanost karagenana s mnogobrojnim zdravstvenim problemima:

“Istraživanja su pokazala da izloženost karagenanu izaziva upalu. Konzumacijom prerađene hrane, koja sadrži ovaj aditiv, unosimo ga u količinama koje su dovoljne da uzrokuju upalu u našem organizmu. Hronična upala, na kraju, dovodi do mnogih oboljenja, uključujući bolesti srca, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, upalne bolesti creva, reumatoidni artritis, arteriosklerozu te rak”, otkrila je.

Kao dokaz ovoj konstataciji, J.K. Tobacman iznosi činjenicu da je upravo karagenan korišćen u farmaceutskoj industriji, za izazivanje upala u tkivima. Prema njenim tvrdnjama, karagenan posebno destruktivno deluje na probavni sistem.

Postoje sumnje i da može biti odgovoran za pojavu dijabetesa, ulceroznog kolitisa, pa čak i karcinoma probavnog sistema, posebno debelog creva.

Na temelju ovih saznanja Joanne. K. Tobacman, ali i brojni drugi naučnici vrše pritisak na FDA (američku agenciju za hranu i lekove). Traže zabranu korišćenja karagenana u prehrambenoj industriji. No, FDA odbacuje sve apele i peticije, te zastupa mišljenje kako nema dovoljno čvrstih dokaza o njegovoj štetnosti i odbija da zakonski zabrani njegovu upotrebu u prehrambenoj industriji.

Međutim, mi u Srbiji, ne moramo da brinemo, jer Predsednik Nacionalne komisije za aditive, POBIJA TVRDNJE O ŠTETNOSTI KARAGENANA, tvrdeći da karagenan SPADA U PRVU GRUPU, NAJBEZBEDNIJIH ADITIVA i da NIKAKO NIJE KANCEROGEN (vidi VIDEO)

Izvor: narodni-lekar.com, dnevno.hr

685 comments