“Zdrava” HRANA koju bi ODMAH TREBALO DA PRESTANETE DA JEDETE

Saveti, Zdravstveni saveti

Namirnice koje se reklamiraju kao zdrave, nutricionističke su zamke, koje nam prodaju kao “superhranu”, a zapravo su daleko od toga…

Nalepi li se na namirnicu etiketa “superhrane” ili “zdrave namirnice”, prodaja će porasti za bar 50 posto, što je dokaz trendova u prehrambenoj industriji i želje ljudi da jedu navodno što zdravije, organske i kvalitetnije namirnice. Međutim, ako zaista želite zdravije da se hranite, ove tri zdrave namirnice trebalo bi da izbacite iz svoje kuhinje zauvek.

 

Pšenične pahuljice

  1. Pšenične pahuljice

Često spominjane kao najbolji mogući izbor za doručak, saveznik zdravlja i vitke linije, pšenične pahuljice su daleko od onoga za šta se reklamiraju.

U industrijskoj proizvodnji ukus pšeničnih pahuljica dodatno se pojačava dodavanjem soli i mnogih takozvanih E-dodataka, koji su zapravo natrijumove soli.

Prehrambeni stručnjaci već duže vreme upozoravaju kako “musli” i “kornfleks” mogu da budu kalorijske bombe, zbog obilja dodanog šećera, soli (natrijuma) i masnoća.

Ako pažljivije pročitate sastav proizvoda, ustanovićete da gotovo sve pšenične pahuljice na policama supermarketa u proseku sadrže od dvadeset do trideset grama šećera na 100 grama proizvoda.

Alternativa? Znatno bolja alternativa za doručak su zobene pahuljice i druge neobrađene žitarice za doručak, koje se mogu kuvati ili jesti sirove s jogurtom, voćem, medom…

 

Hleb na stolu

  1. Hleba

Beli, crni, s maslinama, sa čija semenkama, lukom, bez glutena. U osnovi, sve što je hleb je zapravo nešto u čemu bi trebalo da uživamo retko, a ne svakodnevno. Radi se o tome da je hleb tažak za varenje, obiluje transmasnoćama, šećerom i solju, pa je kao takav najčešći krivac za porast holesterola, upale i srčane bolesti.

Ništa bolji nije glutenski hleb, jer se gluten realno zamjenjuje hemikalijama, kojima se poboljšava ukus.

Alternativa? Nerealno je očekivati da se hleb u potpunosti izbaci iz prehrane, ali treba ga svesti na najmanju moguću mjeru.

 

Margarin

  1. Margarin

Za margarin se tvrdi da je zdrav za srce, snižava holesterol i pritisak, pomaže kod mršavljenja i poboljšava zdravlje u svakom pogledu. Dobro zvuči, ali postoji jedan problem — to nije istina.

Proizvodi se od biljnih ulja, koja se dobijaju hemijskim procesom odvajanja uz pomoć hemijskih rastvarača. Visoka temperature, u procesu prerade ulja, uništava u njemu vitamine i antioksidanse i nastaju slobodni radikali, koji mogu izazvati velika oštećenja u ćelijama i povećati rizik od raka.

Zatim se, u procesu hidrogenizacije, tekuća ulja menjaju, uz upotrebu nikla kao katalizatora, a ostaci hemikalija, koje se koriste u preradi, ostaju u proizvodu.

Alternativa? Stari, dobri, organski puter, s masnoćama, koje su dobre za vas. Naravno, ako ste srčani bolesnik, to znači uživanje u najmanjoj mogućoj mjeri masnoća, pa tako i maslaca.

Izvor: haber.ba

4 comments

Оставите одговор