Ovo su NAJBOLJI NAČINI da se izborite sa SVOJIM PROBLEMIMA!

Psihologija

Psiholozi su specijalisti koji nam pomažu da se izborimo sa svojim problemima, strahovima i da razjasnimo svoja osećanja kako bismo bili smireni i zdravi.

Ipak, i oni su samo ljudska bića, koja se takođe bore sa stresom i problemima. Najpoznatiji psiholozi i terapeuti današnjice podelili su sa nama svoje metode za borbu sa stresom. Zašto ih ne biste i vi danas isprobali?

  1. ZAPIŠITE SVE što vam padne na pamet

Džon Dafi, klinički psiholog i autor knjige o odgajanju tinejdžera kaže: „Da bih smanjio stres, pravim beleške. Misli, osećanja, odnosi sa ljudima, ideje za pisanje. Zapisujem sve i pravim strukturu misli, koje mi padaju na pamet. Ovaj kreativni proces mi mnogo pomaže da zaboravim na probleme, glava mi postaje bistrija i sva tenzija se smiri. Na kraju, počinjem da posmatram stvari iz druge perspektive.“

  1. BUDITE IZBIRLJIVI kada kupujete namirnice ZA KUVANJE

Psihoterapeut, pisac i profesor Džefri Samber koristi sledeću metodu za borbu protiv stresa: „Kada se osećam depresivno, volim da jedem. Ipak, biram zdravu hranu ili jela koja ranije nisam pravio. Provedem mnogo vremena idući kroz prodavnicu birajući sastojke. Potom ih pažljivo sečem, pripremam sos i sve to polako jedem. Često i okačim na Fejsbuk, kako bi mi prijatelji zavideli.“

  1. STEGNITE SVE MIŠIĆE

Američki psihoterapeut Kevin Čapman koristi metodu progresivnog opuštanja mišića, razvijenu 1920. godine. Ideja je jednostavna. Posle svakog jakog napora dolazi period jake relaksacije. To znači da treba da napnete mišiće na 10 sekundi, a da se onda fokusirate na njihovo opuštanje narednih 20 sekundi. Ne zaboravite samo da se fokusirate na svaku mišićnu grupu.

  1. REAGUJTE ISPRAVNO ILI uopšte NEMOJTE reagovati

Psiholog Suzan Kraus Vitburn se ne bori sa stresom. Ona ima posebnu mantru koju ponavlja kada se nalazi u stresnoj situaciji. Ona kaže: „Ne mogu promeniti situaciji, ali mogu promeniti svoju reakciju!„. Pozitivna reakcija na negativne situacije pomaže da se rešimo stresa i da ga posmatramo kao izazov. Takođe, možemo učiti iz svojih grešaka.

Devojka posle tuširanja

  1. ZAUSTAVITE TOK svojih MISLI

Psiholog Martin Seligman preporučuje jednostavnu i popularnu metodu da razbistrite misli. Pljesnite rukama i viknite „Stop! Misliću o tome kasnije„. Takođe možete nositi i gumicu oko zgloba i pecnuti se svaki put kada krenete da razmišljate o nečemu što nije korisno u tom trenutku. Iskoristite ovaj tik da prekinete tok misli i odložite problem na neko vreme. Onda pažnju usmerite na neke druge objekte ili vežbu.

  1. Posvetite jedan SAT HOBIJU ili STVARIMA KOJE VOLITE

Psihoterapeut Ejmi Przevorski preporučuje da odvojite vreme za sebe, kada ćete raditi šta god želite. Čitajte, crtajte, kuvajte, vežbajte – šta god da vas čini srećnim. Bez obaveza, odgovornosti, negativnih misli – ne treba da bude ničeg što vas u tom momentu uznemirava.

  1. STIMULIŠITE svoje NERVE

Toni Bernhard predlaže neobičnu, ali efikasnu metodu. Pomerajte svoju usnu koristeći kažiprst. Ovaj pokret stimuliše nerve parasimpatičkog nervnog sistema i pomaže da se smirirte.

  1. Pokušajte i OSTALE, klasične METODE

Naravno, postoje i klasični načini da se rešite stresa, koji odlično funkcionišu:

Debora Serani, klinički psiholog i autor knjige „Život sa depresijom“ pokušava da svom telu pruži sve što mu je potrebno. Na primer, sedi u autu i sluša džez na radiju, slika, opušta se u toploj kadi ili uživa u ukusnom čaju.

Terapeut Džojs Marter predlaže da uradite nešto korisno (sredite radni sto, operete sudove itd.) Pravilo je da pažnju treba usmeriti na nešto drugo što vas ne stresira.

Psiholog Suzan Njuman misli da nema boljeg antidepresiva od prijatelja.

Doktor Stefani Sarkis okreće se sportu, jogi ili samo odmoru i spavanju.

GLAVNO PRAVILO

Glavno pravilo je DA SE DISTANCIRATE OD PROBLEMA NA NEKO VREME. Što bolje to radite, brže ćete se oporaviti i biti spremni za nove izazove.

Izvor: fokuzz.com

258 comments

Оставите одговор