MASLAČAK leči hepatitis, jetru, bubrege, želudac – Evo kako ga pripremiti!!

Namirnice

Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak ishrani trudnica i žena u postmenopauzi.

Početak aprila je idealno vreme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od saobraćajnica i uživajte u prirodi i branju. Celu biljku najlakše je ubrati tako da pod njen koren zavučete nož i izvučete biljku s korenom, jer su svi delovi ove samonikle biljke vrlo lekoviti.

  • Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuvana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol, te se preporučuje kao dodatak ishrani trudnica i žena u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotina od šargarepe i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.
  • Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mleko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki veruju da je “mleko” maslačka otrovno, to nije tačno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je lekovito.
  • Od cvetova ove biljke dobija se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. April je pravo vreme da zakoračite u prirodu i nabavite maslačak.

    Priprema sirupa:

  • Uberite oko 400 žutih cvetova maslačka.
  • Prelijte ih s 3 litra hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 narandže.
  • Ostavite 24 sata.
  • Nakon toga kroz gazu procedite da ne ostanu mrvice i prebacite tečnost u lonac.
  • Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često mešanje, kuvajte otprilike sat i po nakon što tečnost proključa. Trebalo bi da dobijete gušći sirup.
  • Zatim smanjite vatru i dobijeni vrući sirup prelijte u tople staklene posude,koje ste pre toga sterilisali. Zatvorite.

Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na kašičicu. Odličan je i za decu, pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Izvor: coolinarika

443 comments

Оставите одговор