KADA TREBA JESTI određene namirnice da budu NAJKORISNIJE ZA NAŠE ZDRAVLJE!

Saveti, Zdravstveni saveti

Svaka namirnica ima svoje vreme konzumiranja, ukoliko ih uzimate u pogrešno vreme mogu škoditi vašem zdravlje na više načina.

Mleko opušta telo i omogućava ćelijama da efikasno apsorbuju hranljive materije – ali samo ako ga pijete u određeno vreme. Ako jedete bananu uveče povećavate rizik od prehlade, dok konzumiranje šećera uveče može doovesti do pojave viška kilograma.

Ovo su namirnice koje se najčešće uzimaju u pogrešno vreme:
Mleko

Najbolje vreme za uzimanje mleka je noć, a ne dan, tvrde stručnjaci. Mleku je potrebno više vremena da se svari, zato je bolje piti ga noću. Opušta telo i omogućava ćelijama da efikasno apsorbuju hranljive materije, dok se odmarate.

Pirinač

Pirinač je savršena namirnica za ručak. Metabolizam je brži nego noću, tako da vam ostavlja dovoljno vremena da iskoristite ugljene hidrate. Noću pirinač izaziva nadutost, zbog velike količine skroba. Takođe može dovesti i do gojaznosti.

Kiselo mleko

Preporuka je da se jede u toku dane jer pospešuje varenje, i umiruje probavni sistem. ima dejstvo kao probiotik i pozitivno deluje na crevnu floru. Ukoliko ga jedete noću, može prouzrokovati kašalj.

Šećer

Sladoledi , čokolade i ostali proizvodi koji sadrže veće količine šećera, treba konzumirati ujutru. U to vreme smo najaktivnij i telo je u stanju da “sagori” velike količine šećera. Noću je fizička aktivnost smanjena i može doći do nagomilavanja masnih naslaga.

 

čorbast pasulj

Pasulj i mahunarke

Najbolji efekat imaju ako se jedu noću jer su bogate vlaknima, pomažu varenje i smanjuju nivo holesterola. Nije preporučljivo jesti sočiva i pasulj ujutru ili tokom dana. Tada povećavaju apetit i možetete više jesti tokom dana.

Banana

Puna je vlakana i pomaže proces varenja i umiruje gorušicu. Njihovim konzumiranjem povecava se nivo energije u toku dana. Trebalo bi je jesti pre treninga ili izlaganja nekom većem naporu. Kako je bogata magnezijumom, može izazvati stomačne tegobe ako se uzima noću na prazan stomak.

Jabuke

Jabuke je dobro jesti tokom dana. Ovo voće je bogato pektinom, a naročito kora. Pektin blagotvorno deluje na creva i sprečava zatvor. Kako sadrži organske kiseline, ako se uzima noću može povećati nivo kiseline.

izvor: telegraf.rs

498 comments