CRNI KIM: Verovali ili ne, za ovu biljku kažu da MOŽE DA IZLEČI SVAKU BOLEST!

Namirnice

Iako i neke druge vrste biljaka imaju crno seme, delotvornost njihovog semena prema dosadašnjim saznanjima nije ni približna onoj koju ima seme crnog kima. Radi se o jednoj od najranije kultivisanih biljaka u istoriji čovečanstva. Čorokot(crni kim) je dobio epitet SVELEKA (ili panaceje) prvenstveno zahvaljujući islamskoj tradiciji, odnosno izreci Poslanika Muhameda s.a.w.s. koja u prevodu glasi: “U crnom semenu ima leka za svaku bolest osim za smrt”. Najstariji dokumenti o zdravstvenoj primeni ulja čorokota datiraju još od vremena faraona. Njegove zdravstvene efekte su koristili najveći isceljitelji poput Hipokrata ili Ibn Sine, ali i velike civilizacije poput Grka, Rimljanja i Arapa, a spomenut je i u mnogobrojnim religijskim spisima. Čorokot u današnje vreme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa je samo u poslednjih 40-ak godina objavljeno oko 400 naučnih studija na temu čorokota i njegovih aktivnih supstanci. Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti, na koje čorokot deluje povoljno, u koje između ostalih spadaju: astma, alergije, hronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visok krvni pritisak, bakterijske, gljivičnei parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u stomaku prouzrokovani „nervoznim crijevima”, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proliv, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori … itd itd. Izraženo je i povoljno djelovanje čorokotovog ulja na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji ostećenih ćelija), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv peruti. Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje čorokot pozitivno djeluje.

Crni kim - cvet i seme

Vrlo je teško poverovati da jedna biljka može uspešno delovati na ovo sve. Pa se pitamo: „Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni pritisak i tumore?” Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih semenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u lekovitom dejstvu, što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog dejstva). U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellon, gorka materija nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta-sitosterin i mnoge druge. Takođe, treba uzeti u obzir da čorokot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprekornom funkcioniranju metaboličkih procesa. Iz tog razloga je redovno korištenje ulja čorokota preporučljivo ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak napred, koji možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Ulje čorokota podiže IMUNITET

Imunitet je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane materije koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane materije koje štetno utiču na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imuni sistem ima ulogu da prepoznaje, neutralizuje, uništava i odstranjuje te materije u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.

Dosadašnja ispitivanja ulja čorokota su pokazala da se njegovo delovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvata celokupni organizam preko imunog sistema. Ulje čorokota je imunomodulator, ono reguliše funkcije imunološkog sistema – jedan od načina je da stimuliše rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sledećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje čorokota uzimajte 2 puta na dan, najbolje supena kašika 15-30 minuta, pre jela.

Za prevenciju, tj kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primer pre sezone gripa), dovoljno je uzimati 1 supenu kašiku (ili 2 čajne kašike – ujutro i uveče) dnevno, najbolje pre jela na 15-30 minuta.

Ulje treba uzimati najmanje tokom dva meseca, kako bi se dostiglo potpuno delovanje na organizam.

Crni kim ' prah i ulje

Čorokot i KARCINOM

Veliki deo istraživanja u svetu posvećen je delovanju ulja čorokota na tumorske ćelije. Pokazalo se da čorokot može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer, zahvaljujući njegovom delovanju, telo jača vlastitu sposobnost samoodbrane.

Prvo značajnije ispitivanje delovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su naučnici u Južnoj Karolini. Donet je zaključak da će zdrav imuni sistem da prepozna i uništi kancerogene ćelije pre nego što tumor može ugroziti pacijenta.

Ulje čorokota deluje kao imunomodulator, dakle podstiče postizanje ravnoteže u svim sistemima, uključujući i imunološki sistem. Isto tako, ustanovljeno je da je čorokot naročito koristan kod agresivnih oblika tumora, koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Naučnici u „Kimmel Cancer Center“ u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka čorokota, zaustavlja rast tumorskih ćelija kod karcinoma pankreasa, te ih uništava, pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti ćelija).

U tom smislu, timokinon kao hemopreventivno i hemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti hemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.

Ulje čorokota takođe znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tokom zračenja dolazi do stvaranja kiseonikovih slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije, te posledice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd.  Studije su pokazale da će uzimanje ulja čorokota pomoći u prevenciji tih posledica.

Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja čorokota u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka hemoterapije i jačanje imunološkog sistema organizma.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po supena kašika ulja čorokota najbolje 15-30 minuta pre jela, olakšaće se i umanjiti neželjeni učinci hemoterapije, a telo podstaći da jača vlastitu sposobnost samoodbrane.

Takođe se preporučuje i osobama koje su rizične za karcinom (postoji porodična istorija bolesti, te mogući nasledni faktor) da preventivno konzumiraju ulja čorokota, i to 1 supena kašika na dan.

Važno je znati da do potpunog delovanja ulja čorokota dolazi tek nakon 4-12 nedelja redovnog konzumiranja.

 Izvori: haber.ba  / vestinet.rs / narodni-lekar.com