Evo KOJE ORGANE vam UNIŠTAVAJU GAZIRANA i zaslađena PIĆA

Saveti, Zdravstveni saveti

Preterano konzumiranje sokova može uticati na bubrege i zube, a u nekim slučajevima može izazvati i probleme sa srcem.

Veće količine gaziranih sokova mogu loše uticati na opšte zdravlje.

Ovi proizvodi se prave na hemijskoj bazi, dodaju im se veštačke boje, te nije čudno što mogu ugroziti zdravlje.

U ovom tekstu, govorimo o lošim reakcijama koje ova pića imaju na specifične organe.

Gazirani sokovi i JETRA

Verovali ili ne, hepatitična ciroza jetre može biti izazvana preteranim konzumiranjem tamno obojenih gaziranih sokova. Specijalisti kažu da samo 600 mililitara gaziranog pića dnevno, može ubrzati proces napretka bolesti.Ako znate kako može naštetiti vašem telu, možda rešite da prestanete da ih pijete.Ukoliko popijete litar gaziranog soka na dan, verovatnoća da ćete taložiti puno masti u jetri povećava se 5 puta.

Jetra ZDRAVA i BOLESNA

Gazirani sokovi i BUBREZI

Veća količina fosforne kiseline u gaziranim pićima može izazvati kamen u bubregu. Prema nekim istraživanjima, osobe koje ne piju gazirane sokove imaju manje šanse da obole od kalkuloze. Dnevni unos šećera ne bi smeo da bude veći od tri supene kašike. Jedna flaša gaziranog soka sadrži oko šest kašika šećera, a da i ne pominjemo aditive i konzervanse. Gazirani sokovi se najčešće prave od rafinisanog šećera, koji je u suštini, čist šećer, koji je obrađen i kome fale nutrijenti. Kada se on nađe u telu u većoj količini, potreban vam je vitamin B, da bi se aktivirao i iskoristio. Proces će nastaviti da se odvija, unosili vi B vitamin ili ne, što na kraju vodi do osećaja umora i lošeg varenja, između ostalog.

Gazirani sokovi i GOJAZNOST

Verovali ili ne, jedna flaša od 500 mililitara gaziranog pića, nosi oko 10% kalorija od ukupne količine koje treba da unesete tokom dana. Lekari su dokazali da svaka limenka gaziranog soka koju popijete, povećava šanse da postanete gojazni za 1,6 puta.

Loš uticaj NA ZUBE

Gazirani sokovi loše utiču na zubnu gleđ. Glavni krivci za to su šećeri i veštačke boje. Ne zaboravite da karijes dobijamo upravo zbog razlaganja zubne gleđi, zbog konzumiranja proizvoda sa velikim sadržajem kiselina. Pored toga, pH vrednost gaziranih pića je oko 2,4. Ovo samo ubrzava razlaganje tvrdih tkiva naših zuba.

Uticaj NA KOSTI

Ukoliko stalno pijemo gazirana pića, naš organizam prestaje da upija kalcijum i kosti gube gustinu. Novorođenčad takođe podležu ovome i postaju još ranjivija. Prema lekarima, rizik od osteoporoze zavisi od količine koštane mase, koje nakupite tokom prve godine života. Manji unos kalcijuma, koji dolazi od pijenja veće količine gaziranih pića, povećava rizik od preloma među adolescentima i decom. Istraživanja pokazuju da preteran unos rafinisanih šećera i kofeina igra veliku ulogu u opadanju kalcijuma.

Problemi SA SRCEM

Istraživanja pokazuju da osobe koje piju više od jednog litra gaziranog soka dnevno, imaju 50% šanse da obole od metaboličkog sindroma. Vremenom, ovo oboljenje može izazvati dijabetes i srčane bolesti.

 

SADRŽAJ SOKA

Ova pića su napravljena od puno aditiva. To im daje tako privlačne boje. Ali, isti ti aditivi prave puno zdravstvenih problema, kao što su alergije i hiperaktivnost kod dece.

Boja karamele.

Ova boja se koristi za crne i braon sokove. Pravi se od šećera, nitrata i sulfida koji se zatim provlače kroz veliki pritisak. Konzumiranje ovakvih proizvoda izaziva promene u krvi i rak kod životinja.

Karminska kiselina ( E120 )

Ova kiselina izaziva nekontrolisan rast u studijama na životinjama.

Žuta boja 5 ( tartazin ili E102 )

Izaziva astmu, curenje nosa i koprivnjaču, ukoliko se slučajno pomeša sa analgeticima, poput aspirina.

Ne morate u potpunosti izbaciti gazirana pića iz ishrane. Ali, definitivno treba da smanjite količinu koju konzumirate. Imajte na umu kako to utiče na vaše zdravlje i vitalne organe.
Sve u svemu, hemijska jedinjenja, iz gaziranog soka, ubrzavaju neke bolesti, poput dijabetesa, između ostalih.

Izvor: Simptomibolesti.com / Narodni-lekar.com

271 comments

Оставите одговор