Koje POVRĆE MOŽE DA ŠKODI!

Namirnice

ZNAMO koliko je povrće zdravo i da treba što češće da se nađe na meniju. Ali, nije svako povrće isto. Nutricionisti preporučuju da se na trpezi nađu krastavac, šargarepa, tikvice, paprike, a sledeće vrste povrća mogu biti problematične za određene kategorije ljudi.

Artičoke

Bogate su fruktanima, vrstom vlakana koja se ne vare, zbog čega mogu da izazovu nadimanje i gasove. Takođe, mogu biti problematične za ljude koji imaju bolesnu jetru. Fruktan sadrži i crni luk, pa se savetuje umerenost u korišćenju ovog povrća.

Prokelj

Mali kupus takođe izaziva nadimanje i gasove, pa ljudi sa čestim stomačnim tegobama treba da ga izbegavaju. Ovoj grupi pripada i karfiol.

Paradajz iz konzerve

Svež paradajz je odličan, a kuvan još bolji jer se oslobađa likopen koji smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja. Ali paradajz iz konzerve nema te osobine. Naprotiv. Kada hemikalija iz konzerve dođe u dodir sa kiselinom iz paradajza, oslobađa se materija „zaslužna“ za mnoge zdravstvene probleme, od kardiovaskularnih do dijabetesa.

Krompir

Omiljeno povrće mnogih puno je ugljenih hidrata koje telo brzo vari, zbog čega nivo insulina u krvi naglo skače, ali isto tako i pada. Po tome, ima isti uticaj na šećer u krvi kao i konzerva sode. Zato je bolje izabrati žitarice celog zrna, poput kinoe ili smeđeg pirinča.

Izvor: intermagazin.rs

2.016 comments