Trik koji SMANJUJE NADUTOST i GASOVE!

Saveti, Zdravstveni saveti

Pasulj je jedna od najkorisnijih namirnica jer je zdrava, a pritom se lako priprema. Pasulj je izvor prehrambenih vlakana, proteina, belančevina, folne kiseline, magnezijuma i gvožđa. Odličan je kod smanjenja holesterola i pomaže kod boljeg rada mišića i nervnog sistema.

Međutim, mnogi izbegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova. Ali, postoji jedan trik uz pomoć kojeg ćete moći slobodno da ga jedete bez bojazni.

Verovatno ste se nekada zapitali zašto vaše majke i bake ostavljaju pasulj tokom noći da odstoji u vodi. Verujte, imaju i te kako dobar razlog za to.

Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance, koje zovemo neprobavljivi šećeri odnosno ogliosaharidi.

Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda baci, a pasulj počne da se kuva , udeo ogliosaharida je daleko manji. Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intezitet.

Kako biste smanjili taj problem u telu nakon konzumiranja bitno je da uradite sledeće.

Za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir.

Izvor: stil.kurir.rs / narodni-lekar.com

99 comments

Оставите одговор