Travama protiv RAKA DEBELOG CREVA

Maligne bolesti

Biljne mešavine na bazi hajdučice, kičice, belog sleza i kantariona odlična su dopuna terapiji ovog teškog oboljenja.

Karcinom debelog creva spada među najučestalija maligna oboljenja savremenog doba. U svetu se godišnje registruje više od milion novih slučajeva, a samo u Evropi svake godine od njega umre oko 10.000 ljudi. Rak debelog creva najčešće nastaje u donjem delu probavnog sistema – rektumu (koji vodi do analnog otvora), ali može se pojaviti i na sredini ovog organa (kolonu), kao i na spoju sa tankim crevom (cekum). Bolest napreduje postepeno, prvo nastaje poremećaj u radu creva (proliv se smenjuje sa zatvorom), javljaju se krv i/ili sluz u stolici, opšta slabost, nagli gubitak telesne težine i anemija. Oboljenje se vremenom sa zidova creva širi u regionalne limfne čvorove i zahvata jetru, pluća i kosti. Od karcinoma debelog creva najčešće obolevaju osobe starije od 50 godina, bez obzira na pol, a prognoza u najvećoj meri zavisi od toga koliko se bolest proširila i, shodno tome, od blagovremene primene terapije.

Simptomi 

Osobe koje imaju polipe ili rak debelog creva u ranoj fazi, uglavnom ne osećaju nikakve simptome. Ukoliko se pojave, znaci bolesti su krv u stolici, bolovi i grčevi u stomaku, promena u ritmu pražnjenja ili „kalibru“ stolice (stolica tanka kao olovka), gubitak telesne težine, kao i anemija (malokrvnost) koja je ponekad jedini način ispoljavanja bolesti, posebno tumora cekuma. Sedimentacija je često normalna, a povišena alkalna fosfataza ukazuje na metastaze u jetri.

Lečenje

Hirurgija je osnovni način lečenja raka debelog creva, a njen primarni cilj jeste poboljšanje kvaliteta života bolesnika i sprečavanje ponovnog javljanja tumora. Pacijenti se u uznapredovaloj fazi bolesti leče se širokim hirurškim zahvatom, koji često uključuje odstranjivanje okolnih organa (vagine i materice kod žene, a kod muškaraca prostate, testisa i bešike). Najveće komplikacije kolorektalnog karcinoma jesu rasejavanje bolesti, udaljene metastaze i ponovna pojava tumora. Ukoliko se oboljenje otkrije u početnom ili premalignom stadijumu (dok još nisu prisutne ćelije zloćudniog tumora), u terapiju se uključuju manje invazivne metode, kao što su lokalno hirurško odstranjivanje obolelog tkiva ili isecanje tumora pomoću kolonoskopa. Ovo umnogome skraćuju boravak u bolnici i isključuju skupe procedure kao što su ponovna hirurška intervencija, hemoterepija i zračenje.

Prevencija

Tumor debelog creva može se preduprediti pravilnom, zdravom i uravnoteženom ishranom koja podrazumeva jelovnik bez masti i rafinisanih ugljenih hidrata, manji unos crvenog mesa, izbegavanje alkohola i cigareta. S druge strane, preporučuju se namirnice bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Poželjan je mediteranski način ishrane – hrana biljnog porekla (žitarice, povrće, voće, orasi, bedemi, lešnici), maslinovo ulje, umerena količina mlečnih proizvoda, ribe i mesa (pileće i ćureće belo meso). Savetuje se unos što veće količine sirovih ili kratko termički obređenih namirnica. Treba izbegavati prženu i hranu pečenu uz dodatak masti ili ulja.
U prevenciji raka debelog creva važnu ulogu ima i svakodnevna umerena fizička aktivnost, jer se na taj način podstiče kontrakcija glatkih mišića creva i sprečava opstipacija. Uz to, neophodno je održavati optimalnu telesnu težinu.
Polipe u debelom crevu treba obavezno ukloniti da se ne bi razvili u karcinom. Osobe koje su izloženije riziku od raka debelog creva (porodična istorija bolesti, polipi na debelom crevu) moraju redovno da kontrolišu zdravlje i konsultuju se sa specijalistom oko primene odgovarajućih testova za rano otkrivanje maligniteta.

Recepti
  • Po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučice, lista i cveta kičice, korena vodopije, lista peršuna, lista rastavića, lista matičnjaka, lista breze i 2 supene kašike lista i cveta kantariona izručiti u 1,6 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti i zasladiti medom po želji. Piti u toku dana.

trava kičica           kičica

  • Dve supene kašike sitno iseckanog lista i cveta dimnjače i 1 supenu kašiku vodopije izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. Svaki put u šolju staviti po 1 supenu kašiku polena. Dnevna doza polena treba da iznosi 20 g.
  • Po 2 supene kašike lista i cveta kantariona, lista i cveta hajdučice i po 1 supenu kašiku lista bokvice, lista matičnjaka, lista žalfije, lista nane i lista koprive izručiti u 1,2 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti i piti po želji.

Kantarionkantarion

  • Po 2 supene kašike sitno iseckanog cveta belog sleza, borovih iglica i po 1 supenu kašiku lista i cveta kantariona, lista koprive, lista ranjenika, lista nane i lista žalfije izručiti u 1,6 l proključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti i zasladiti medom, pa piti u toku dana.

Beli slez           beli slez

  • Četiri supene kašike sitno iseckanog rizoma pirevine, 2 supene kašike lista i cveta kantariona i po 1 supenu kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta kičice, lista koprive i lista bokvice izručiti u 1,6 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti, zasladiti medom i piti u toku dana.
  • Dve supene kašike sitno iseckanog lista ranjenika i po 1 supenu kašiku lista koprive, lista kupine, lista i cveta hajdučice, lista i cveta kantarioan, borovih iglica izručiti u 1,6 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti, zasladiti medom po želji i piti u toku dana.U toku lečenja ujutru i uveče pojesti po 2 pečene jabuke zaslađene medom.

Hajdučka trava

  • Svaki dan, na dva sata, pre doručka, ručka i večere pojesti po šolju kuvane pšenice sa 2 dl mlakog mleka.
Biljna vlakna

Povrće, voće, zrnevlje i mahunarke najbolji su izvori biljnih vlakana. Ishrana bogata ovim namirnicama štiti od srčanih bolesti, raka debelog creva i dijabetesa. Vlakna ubrzavaju prolazak hrane kroz digestivni trakt, stimulišu varenje hranljivih materija, a uz to vezuju brzo odstranjuju kancerogene materije iz organizma. Postoje dve vrste biljnih vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva. U prvoj grupi su pektini kojih ima u pulpi plodova, dok je celulozom bogata ljuska.

Laneno seme
Laneno seme

Laneno sme pre upotrebe treba samleti ili istucati i uzimati ujutru i uveče po 1- 2 supene kašike, sa dosta vode. Glavni lekoviti sastojak lanenog semena jeste sluz koja u kontaktu sa vodom nabubri i pomaže pražnjenju creva na potpuno prirodan način i bez neželjenih efekata.

Đumbir
Đumbir 

Đumbir je začin koji potiče iz Azije, a sadrži kurkuminoide, supstance koje imaju antioksidantno, antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Ova biljka čuva zdravlje jetre, snižava nivo holesterola u krvi i, kako su dokazali rezulteti studija, blokira razvoj ćelija tumora pre svega melanoma, raka dojke i debelog creva, i leukemije. Đumbir je redovan sastojak dijeta koje se primenjuju u slučaju kancera debelog creva, a posebno je pogodan za spravljanje salata. Izrendati glavicu kupusa, šargarepu i cveklu. Salatu preliti sokom od sveže ceđenog paradajza, dodati prstohvat osušene žalfije i kašičicu đumbira u prahu. Konzumirati odmah.

Klistiranje

U slučaju polipa i raka debelog creva preporučuje se klistiranje odvarom od mlečike. Pažljivo oprati hladnom vodom 100 g sveže mlečike, preliti ključalom vodom, a zatim iseckati. Nakon toga, biljku potopiti u litar ohlađene prokuvane vode i ostaviti da odstoji sat vremena. Pola litra ove tečnosti koristiti kao klistir, jednom dnevno, u trajanju od sat vremena. Kura traje 10 dana, a proceduru ponoviti nakon 10 dana pauze.
Svaki drugi dan pre spavanja dva puta, u razmaku od 3 sata, ispirati debelo crevo sa 5 dl čaja, koji se spravlja po sledećem receptu: po 1 supenu kašiku cveta belog sleza, lista i cveta hajdučice, cveta zove, lista koprive, lista i cveta kantariona i lista divlje nane izručiti u 1, 4 l proključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, pa procediti.

Izvor: b92.net

223 comments

Оставите одговор