čaj od belog sleza

Božije čudo: Ove biljke ZAUSTAVLJAJU KAŠALJ ZA samo NEKOLIKO SATI!

Pluća

Kašalj je refleks. Njime se iz disajnih puteva izbacuje sekret i uzročnici bolesti. No on može biti i posledica oslabljenog srca, alergije, pušenja, pa i simptom raka pluća.

SUVI, NADRAŽAJNI KAŠALJ
Beli slez

Najpoznatije sredstvo za suvi kašalj je beli slez. Umiruje iritiranu sluznicu gornjih disajnih puteva. Koristi se kao sirup ili čaj (ali čaj se ne kuva, jer se sluzi sleza rastvaraju i u hladnoj vodi). Delotvoran je za kašlja koji se javlja nakon prehlade.

Islandski lišaj

takođe ispušta sluzi koje oblažu iritiranu sluzokožu grla i ždrela, i time smanjuju nagon na kašalj. Deluje i protiv bakterija i upala.

Kamilica

deluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluznice disajnih puteva. Deluje i blago antibakterijski.

PRODUKTIVNI KAŠALJ – iskašljavanje
Bokvica

se tradicionalno koristi kao dobar lek protiv kašlja te za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice deluje antimikrobno, tj. sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, te smanjuje nadražaj na kašalj (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrelo djeluje protivupalno (kod suvog kašlja).

Bršljan za kašalj
Bršljan

olakšava iskašljavanje i širi disajne puteve. Koristi se kod akutnih i hroničnih upala disajnih puteva, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta).

Bršljan deluje mukolitički (razređuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i relaksira ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). Ne blokira kašalj, razrjeđuje sluz i smanjuje nadražaj na kašalj. Deluje antivirusno i antibakterijski.

Izvor: biologija.com.hr

12 comments

Оставите одговор