Uvek sam BACALA KORU LUBENICE sve dok nisam saznala ono, što MALO KO ZNA!

Glava, Mozak i nervi

Uglavnom, kada se govori o lubenici, govori se o tome koliko je to voće sočno i bogatog ukusa. Bogato je vitaminima i mineralima koji održavaju naše zdravlje. Ono što malo ko zna je da i njena kora sadrži moćna svojstva.

Da, dobro ste pročitali, beli, tvrd, bezukusni deo kore je MNOGO EFIKASNIJI ZA ZDRAVLJE OD SAMOG MESA LUBENICE. Ovde možete pročitati sve o tome i zasigurno, nakon što pročitate ovo, više nećete tako lako bacati koru.

Zapravo, u zemljama na jugu Azije i SAD, ovaj deo se ubacuje u salate. Sve je to zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima tog dela lubenice.

Ljekovita svojstva kore lubenice

Između ostalih stvari, kora lubenice je bogata vitaminima A, B6 i C, kao i kalijumom, magnezijumom i cinkom. Svi ti vitamini i minerali čine da telo funkcioniše bolje i ima više energije.

Međutim, to nije sve, jer kora takođe sadrži i likopen. To je moćni antioksidans, koji vrlo efikasno štiti od brojnih bolesti. Mnogi tvrde da je čak 95% hranljive vrednosti lubenice upravo u kori.

Kore lubenice

Ovaj deo lubenice je takođe bogat citrulinom, amino kiselinom ključnom za zdravlje mišića. Zahvaljujući citrulinu, možete dobiti mišićnu masu brzo i uz malo napora. Sa druge strane, vlakna prisutna u ovom delu voća, stimulišu mršavljenje.

Još jedna prednost citrulina je to što smanjuje anksioznost, što vas čini zadovoljnijim duže. Ova supstanca takođe ima svojstva diuretika, te ispira višak tečnosti iz organizma. Uporedo sa tim, konzumiranjem kore ovog voća, jačamo imuni sistem.

Kako jesti koru lubenice?

Pošto ovaj deo lubenice nema ukus, daćemo nekoliko saveta, kako ga jesti:

  • Dobra ideja je iseckati taj deo na male komadiće i ubaciti ih u salatu.
  • Može se takođe jesti sa tunjevinom ili ćurećim prsima.
  • Još jedna opcija je rendanje kore i pravljenje smese, koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno.

Nemojte bacati najzdravije delove lubenice. Počnite da ih konzumirate i lskoristite njihova dobra svojstva već danas.

Izvor: webtribune.rs

2.761 comments