Šta je ARTRITIS?

Kosti i mišiće

Artritis je hronično degenerativno zapaljensko oboljenje koje zahvata zglobove, uzrokujući jake bolove i smanjenu pokretljivost zglobova.

Artritis se obično povezuje sa starošću i, iako je najrasprostranjeniji kod starije populacije, može da pogodi gotovo svakog, ali je veoma redak kod mladih i kod dece.

Reč artritis znači upala zglobova, izvedena je od dve grčke reči: „athron“ što znači zglob i „itis“ što znači upala.

Oblici Artritisa

Postoji mnogo različitih vrsta artritisa, kategorizovanih prema stepenu oštećenosti zglobova i hrskavičavih tkiva. Neki oblici artritisa napadaju i druge organe kao što su oči i koža.

Od preko 100 oblika artritisa, najčešći su osteoartritis i reumatoidni artritis.

 

Šta je Osteoartritis?

Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova koje se obično javlja kod starije populacije. Obično se razvija kao posledica starenja ili usled neke povrede odnosno prekomerne fizičke aktivnosti.

 

Šta je Reumatoidni Artritis?

Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko oboljenje koje zahvata ne samo zglobove, već i mišiće, tetive i druga tkiva u telu.

Simptomi Artritisa

Žena sa bolom u ramenu

Glavni simptomi osteoartritisa su bol i ukočenost zglobova. Bol se obično pojačava nakon fizičkog napora ili vežbanja. Postepen početak osteoartritisa uglavnom će izazvati simptome kao što su progresivna ukočenost zglobova i izvestan bol, ali nije verovatno da će doći do primetnog oticanja, ili groznice i drhtavice.

Ženu boli koleno

Reumatoidni artritis se obično razvija postepeno tokom više meseci, praćen upornim bolom i ukočenošću jednog ili više zglobova. Na kraju, celo telo biva zahvaćeno. Simptomi uključuju anemiju, kolitis, zatvor, deformaciju šaka i stopala.

Reumatoidni artritis može da izazove simptome kao što su bolno oticanje i upala zglobova praćena ukočenošću, obično zahvatajući noge, ruke, prste i zglob šake. Ovi simptomi su uglavnom najteži ujutru kada se prpobudite.

Artritis kod mladih može da izazove simptome kao što su gubitak telesne težine i gubitak apetita ili anemiju i groznicu kod dece. Takođe se može primetiti pojava natečenog osipa na rukama i nogama.

Artritis u šakama i stopalima ili kukovima može biti posebno problematičan za vreme trudnoće. Žene koje boluju od artritisa treba da ozbiljno razmisle o odluci da zatrudne zbog rizika od komplikacija.

Ako dođe do iznenadnog početka bola i upale i ako je propraćeno crvenilom i osetljivošću, onda se najverovatnije radi o početku gihta.

Uzroci Artritisa

Do upale može doći usled preteranog habanja zglobova, ali isto tako može biti izazvana i autoimunim poremećajima. Takvi poremećaji, kod kojih imuni sistem organizma napada zglobove, jesu jedan od glavnih uzroka nastanka artritisa. Reumatoidni artritis je najpoznatiji tip artritisa izazvan autoimunim poremećajem.

Do osteoartritisa dolazi usled strukturalnih promena hrskavice zglobova, obično onih koje su najviše opterećeni težinom ljudskog tela, kao što su kičma i kolena.

Do reumatoidnog artritisa dolazi usled upale sinovijalne membrane – membrane koja obavija zglob. Ovo je propraćeno oticanjem i na kraju dovodi do deformiteta. Može biti izazvano hormonskim disbalansom, fizičkim i emocionalnim stresom, infekcijom, teškim napadom straha, šokom i povredom.

Nasledni faktor takođe može biti uzrok nastanka bolesti.

Prirodni Lekovi za Artritis

Iako za artritis nema trajnog leka, tretmanima se bolest može kontrolisati i umanjiti posledice na svakodnevni život. To se najbolje postiže kombinacijom medicinskih tretmana i prirodnih lekova, uključujući i prilagođen način ishrane, zdrav način života i fizioterapiju koja može da uključuje vežbe kao što su joga ili pilates.

Prirodni lekovi za artritis ne izazivaju neželjene efekte i mogu biti veoma efikasni.

Calcijumlactat u teglici

Istraživanja su pokazala da kalcijum pomaže protiv artritisa. Neki pacijenti su otkrili da su bolovi u zglobovima znatno ublaženi ili potpuno nestali posle uzimanja kalcijuma. Ovaj mineral treba uzimati u obliku kalcijum laktata. Dve male kašike kalcijum laktata u vodi uzimati tri puta na dan pre jela tokom najmanje četiri meseca.

Kokosov orah

Smatra se da kokos može da znatno ublaži artritis ako se redovno konzumira u bilo kom obliku.

Sok od narandže u čaši

Drugi veoma delotvorni prirodni lek za artritis se sastoji od 2-3 kašike zagrejanog ricinusovog ulja u čaši soka od narandže. Pije se svakog jutra pre doručka tokom dva meseca.

Limeta na stolu

Limeta (Citrus χ aurantifolia) je takođe koristan prirodni lek za artritis. Limunska kiselina iz ove voćke rastvara mokraćnu kiselinu, koja je glavni uzročnik nekih tipova artritisa. Sok od celog ploda limete u čaši vode pije se jednom dnevno, najbolje rano ujutru.

 Beli luk - glavica

Beli luk sadrži anti-inflamatorne sastojke što ga čini efikasnim lekom za artritis. Beli luk možete jesti sirov ili kao suplement, u vidu kapsula.

Banane

Banane, bogate vitaminom B6, korisne su protiv artritisa. Dijeta, sastavljena isključivo od banana, tokom 3-4 dana, se preporučuje u tretmanu ove bolesti. Tokom ovog perioda jede se 8 do 9 banana dnevno i ništa više.

Šta još pomaže kod Artritisa?

Devojka u moru

Kupanje u morskoj vodi je veoma korisno za artritis. Prirodni jod u morskoj vodi ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Ako niste u mogućnosti da se kupate u moru, treba da se opuštate pola sata svake večeri u kadi punoj tople vode u kojoj ste rastvorili šolju soli. Vaš organizam će kroz pore na koži apsorbovati minerale iz soli, naročito jod.

Devojka vežba jogu

Joga je jedan od najefikasnijih tretmana za artritis u ramenima, kukovima, kolenima ili bilo kom drugom delu tela i može se prilagoditi tako da odgovara vašem stanju.

Ishrana i Artritis

Ishrana treba da bude bogata hranljivim sastojcima, a sve vrste brze i masne hrane treba izbegavati.

Ishrana obolelih od artritisa treba da uključuje voće i povrće u vidu salata i barem dve vrste kuvanog povrća. Kod težih slučajeva, savetuje se terapija svežim sokom od povrća tri puta na dan tokom jedne nedelje. Ponavljanje terapije samo sokom od povrća preporučuje se na svaka dva meseca.

Kod artritisa je inače važno piti dosta tečnosti da bi tkiva, posebno ona u zglobovima, ostala hidrirana. To pomaže u očuvanju zglobova.

Vodite računa o telesnoj težini. Zglobovi gojaznih osoba su mnogo više opterećeni telesnom težinom što može prouzrokovati pojavu artritisa.

Cigareta u ruciPušenje i alkohol smesta ostavite.

Sa fizičkim vežbama budite oprezni jer vam mogu naneti dodatne bolove.

Izvor: prirodni-lekovi.com

356 comments

Оставите одговор