PRAVILA BONTONA koja KAVALJERI NE ZABORAVLJAJU

Ostali saveti

Moderan svet sa sobom nosi tragične stvari. Izumiru ugrožene vrste – pande, polarni medvedi, snežni leopard, KAVALJERI..

Ipak, nije sve baš tako sivo kada se dve osobe poklope u mnogim poljima i kada se bar malo kulture ponese iz porodične kuće. Nakon par ispunjenih uslova, potrebno je samo malo pogurati stvari i one teku svojim tokom.

Tako je i sa kavaljerima, ima ih, samo morate znati na kom mestu da ih tražite i u kakvom društvu se krećete. I danas važi stara latinska poslovica „SIMILIS SIMILI GAUDET“, što u slobodnom prevodu znači „sličnosti se privlače“. A ja citiram svoju majku, koja kaže da „svaka krpa nađe zakrpu“. Ako je suditi po ovim izrekama – BONTON SE LEPI ZA BONTON.

Sitni gestovi, koje će žene uvek ceniti, nikada neće izaći iz mode. Baš te sitnice muškarcima donose mnogo samopouzdanja a ženama itekako imponuju.

Hodajte spoljnom stranom pločnika

Taj kavaljerski potez dolazi iz vremena, kada bi pri šetnji gradom na glavu padali sadržaji noćnih posuda. S tim kada bi muškarac hodao spoljnom stranom pločnika omogućio bi svojoj dragoj da hoda ispod balkona time je bila zaštićena od neugodnih sadržaja iz posuda. Danas se to više ne događa, ali hodajući spoljnom stranom pločnika sprečićete da je poprska auto kada pada kiša ili uopšte od saobraćaja.

Elegantan par u restoranu

Sačekajte da sedne prva

Danas je potez kada muškarac odmakne stolicu a žena sedne možda malo preformalan. Poštovanje prema svojoj dragoj možete pokazati tako da pričekate da sedne prva. Ukoliko se situacija odugovlači i čini vam se da predugo traje i preformalna ja iskoristite taj trenutak da okačite svoj i njen kaput.

Pazite kako se izražavate

Na sastanku nikako nije primereno ukoliko koristite izraze kao da ste na fudbalskoj utakmici s prijateljima. Važno je da pripazite na svoj rečnik, da ne koristite grube i vulgarne izraze te da se pobrinete da pričate artikulisano i da vam priča ima glavu i rep. Time ćete pokazati da imate visoke standarde, da ste inteligentni i da poštujete ljude oko sebe a time i svoju izabranicu.

Zaljubljen par pod kišobranom

Nosite kišobran

Kada pada kiša, vi budite ti koji će za oboje nositi kišobran. I još je važnije, pravi kavaljer je uvek spreman da se pobrine za svoju izabranicu. Zato kada krećete napolje i mislite da bi mogla da pada kiša ponesite sa sobom veliki kišobran pod koji oboje možete stati.

Otpratite je do kuće

Na kraju sastanka je nadasve kavaljerski, ukoliko se pobrinete da stigne sigurno kući – ukoliko je njen dom na drugom kraju grada. Sigurnost vaše drage je na prvom mestu! Taj potez će vas dići u njenim očima, no taj potez nemojte uništiti očekujući nešto u zamenu, jer time možete sve upropastiti.

Mladić dao devojci jaknu

Ponudite joj svoju jaknu

Možda vaša draga u haljini bez naramenica izgleda fantastično, ali je činjenica da ukoliko ste ostali napolju dosta dugo da je i hladno. Ukoliko nije ponela svoju bilo bi vrlo lepo ukoliko joj ponudite svoju. Ukoliko odbije i ostajete još napolju kavaljerski bi bilo da pitate još jednom malo kasnije.

Mladić razgovara mobilnim

Isključite mobilni

Na sastanku uopšte nije kavaljerski ukoliko vam svakih nekoliko minuta zvoni telefon, te se pri tome javljate i pričate sa svakim nekoliko minuta. Ukoliko čekate važan poziv koji ne smete propustiti stavite telefon na vibraciju i kada zazvoni izvinite se i javite se na mobilni. Kasnije objasnite da je to bio poziv koji niste mogli da odbijete.

Svi navedeni potezi su zapravo potezi uljudnosti i lepog ponašanja, koji će na vašu odabranicu ostaviti dobar utisak. Nije potrebno preterivati s prevelikom pažnjom i dosađivati. Umerena naklonost i lepo ponašanje će sigurno na kraju biti primećeni i pohvaljeni.

Izvori: krstarica / narodni-lekar.com

452 comments

Оставите одговор