Nedostatak ovog vitamina ozbiljno ugrožava ZDRAVLJE ZGLOBOVA!

Kosti i mišiće

Oboljenja zglobova kod starijih su jako česta i imaju ogroman uticaj na njihovo ukupno zdravlje i osećaj sreće

Koliko često se vaši roditelji žale na bol u zglobovima? Koliko često ih bol u kolenu, kuku i kičmi ograničava u šetnji po parku sa unucima, kuvanju ručka za svoje najmilije? Koliko često u zglobovima osećaju svaku promenu vremena, bude se ukočeni, jedva silaze niz stepenice? Koliko često ih vidite da se muče sa jednostavnim radnjama kao što je držanje šoljice kafe ili uvlačenje konca u iglu?

Ukoliko su ovakve tegobe svakodnevne, a pritom su im zglobovi otečeni i sa karakterističnim krckanjem unutar zgloba, treba posumnjati na osteoartritis, najčešće oboljenje zglobova.

Kako da im pomognete?

Uzrok nastanka osteoartritisa nije dovoljno rasvetljen. Ono što je sigurno je da se simptomi se vremenom pogoršavaju, a lek ne postoji. Međutim, dobra vest je da saznanja o osteoartritisu napreduju: pogoršanje simptoma osteoartritisa se može usporiti, a bol se može ublažiti. Najnovija istraživanja su usmerena na vezu nedostatka vitamina K i razvoja simptoma osteoartritisa. Veliko istraživanje iz 2013. objavljeno u uglednom časopisu American Journal of Medicine na 1180 pacijenata potvrdilo je skoro 60 posto veći rizik od nastanka osteoartritisa kod osoba koje imaju nedostatak vitamina K. Snimci magnetne rezonance pokazali su značajno veća oštećenja hrskavice kod osoba sa nedostatkom vitamina K. Dodatno, studija je pokazala i da je kod jednog od šest osoba koji na početu nisu imali nikakve simptome, a imali su nedostatak vitamina K, došlo do razvoja osteoartritisa nakon 30 meseci, koliko je trajala studija.

Kao zaključak, istraživačka grupa je istakla potencijal vitamina K kao jednostavne terapije u sprečavanju osteoartritisa, stanja koje je često i ozbiljno narušava svakodnevno funkcionisanje.

osteoartritis

Kakva je veza između nedostatka vitamina K2 i OSTEOARTRITISA?

Poznato je da se kalcijum uz pomoć vitamina D3 resorbuje iz hrane i neophodan je da bi kosti bile zdrave i jake. Međutim, kada nedostaje vitamin K2, organizam nije u stanju da pravilno iskoristi kalcijum, pa se on nekontrolisano taloži u zglobnoj hrskavici i dovodi do simptoma osteoartritisa.

Rezultati istraživanja su ohrabrujući: Vitamin K2 u telu ima ulogu „saobraćajca“ jer aktivacijom određenih proteina preusmerava kalcijum direktno u kosti i sprečava njegovo taloženje i štetne efekte u zglobovima.

Vitamin K2 je važan i u borbi protiv OSTEOPOROZE

Treba razmišljati i o opasnosti od preloma. Vitamin K2 uz vitamin D3 sprečava gubitak koštane mase i prelome. Dokazi prikupljeni iz kliničkih ispitivanja pokazuju da suplementacija vitaminom K2 dovodi do smanjenja preloma kičmenih pršljenova za 60 % i smanjenja preloma kuka za 80 %. Ovo je posebno važno ako se zna da se mnogi pacijenti nakon preloma nikada potpuno ne oporave. Zbog toga je važno delovati na vreme.

Kombinacija vitamina K2 i D3 je značajna u borbi protiv čestih oboljenja koštano-zglobnog sistema

Vitamin K2 i vitamin D3 su, dakle, kao delovi slagalice: imaju sinergistični efekat i postižu maksimalne rezultate samo kada se uzimaju zajedno. Korišćenjem vitamina K2 i D3 dovoljna količina kalcijuma dospeva u krv, pravilno se usmerava i čini kosti jačim. Istovremeno, ova kombinacija sprečava taloženje kalcijuma u zglobovima, održava zglobove vitalnim i smanjuje osećaj bola.

zagrljaj sa starijom osobom

Oboljenja zglobova kod starijih su jako česta i imaju ogroman uticaj na njihovo ukupno zdravlje i osećaj sreće. Brinite o svojim roditeljima onako kako su oni brinuli o vama i onako kako biste voleli da vaša deca sutra paze na vas.

Izvor: Stil

526 comments