Evo ŠTA nikako NE TREBA RADITI PRE SPAVANJE!

Saveti, Zdravstveni saveti

Uhvatiti dobar san važno je za dobro raspoloženje, energiju i za zdravlje uopšte. Na vaš san uticaće i to koliko ste aktivni bili, šta ste jeli i pili i koliko ste bili mentalno aktivni – posebno nekoliko sati pre nego što ste se uvukli u krevet.

„Kad ljudi pate od nesanice ili drugih problema spavanja, to je najčešće zbog onoga što su radili, veoma često i nesvesno, umesto da su se pripremali za odmor“, kaže psihijatar i instruktor Majkl Grandner, član programa bihevioralnog sna sa Univerziteta u Pensilvaniji.
Evo nekoliko saveta o tome

šta nije dobro raditi pre odlaska na spavanje:
  1. Koristiti e-čitač ili smartfon – Više studija sugeriše da korišćenje tableta i pametnih telefona, pa čak i gledanje TV-a, može uticati na teškoće pri spavanju. Plavo svetlo, koje prenose računari, tableti i televizori, utiče na produkciju melatonina, koji telo stvara tokom sna, a koji pomaže da se lakše zaspi. Ako ipak morate da čitate da biste zaspali i ne želite da se odreknete te navike, stručnjaci s klinike Mejo tvrde da je ekran potrebno držati 35 centimetara od lica i smanjiti svetlost na uređaju.

Lekovi1

  1. Uzimati neke lekove – Koristite li svakodnevno lekove, to takođe može da utiče na probleme sa snom. Pitajte lekara kad je najbolje koristiti te lekove kako ne bi uticali na spavanje. Tableta za spavanje takođe nije univerzalno rešenje – ne preporučuje se da ih uzimate dugoročno.

3. Piti kafu, čak i bez kofeina – Šoljica kafe sadrži između 80 i 120 miligrama kofeina. Verovatno već znate da kafu treba izbegavati pre odlaska na počinak. Međutim, mnogi uprkos tome uživaju da popiju taj topli napitak nakon večere. Čak i konzumacija kofeina nakon ručka može poremetiti san. Ono što takođe iznenađuje jeste i da kafa bez kofeina nije sigurno rešenje, jer neka istraživanja pokazuju da i takvi napici sadrže i do 20 miligrama kofeina. Ipak, eto dobre vesti za ljubitelje čaja od valerijane, trave koja pomaže da usnite.

 

4. Jesti čokoladu – Još jedan podmukli izvor kofeina je čokolada, posebno crna čokolada, koja sadrži visoki procenat kakaoa. „Malo ko razmišlja o tome da sladoled od čokolade ili kafe može uticati na san, ali ako ste izuzetno osetljivi na kofein, i to je jedan od trikova koji vas može držati budnima više nego što biste hteli.

 

5. Jesti začinjenu i masnu hranu – Veliki obroci pre odlaska u krevet nisu dobri ,jer se osećate natrpani hranom, a ako ste konzumirali začinjenu ili masnu hranu, taj neugodni osećaj biće još izraženiji. To je zato što će želudac izlučiti više kiseline, a to utiče na neugodnost ako ležite. Zbog toga se ne preporučuje da jedete, najmanje dva sata pre odlaska u krevet.

 

Čaša vina

6. Piti alkohol – Alkohol vas može prevariti jer opušta, ali da bi telo preradilo alkohol, REM faza, u kojoj san najviše obnavlja mozak, je redukovana. Zbog toga ćete se probuditi umorni.

 

7. Pušenje – Nije novost koliko je pušenje štetno za zdravlje pa, iako vas cigareta pre spavanja opušta, nije dobro konzumirati nikotin pre spavanja. Nikotin je stimulans koji samo može pogoršati nesanicu, ako od nje patite.

Voda-iz-česme8. Piti vodu – Vrlo je važno hidrirati se, ali ne preterano i pre spavanja. Ispijanje velikih čaša vode nije dobro jer ćete tokom noći ustajati kako biste obavili nuždu. Zbog toga je bolji izbor piti mnogo vode tokom dana.

Izvor: vecernji.hr / narodni-lekar.com

2.480 comments