DEVET RAZLOGA zbog kojih treba da pijete SOK OD PARADAJZA SVAKI DAN

Namirnice

Paradajz najčešće koristimo za salate ili sokove. Ipak, ređe ga pijemo kao sok. To je velika greška. Ovaj sok ima vrlo blagotvorno dejstvo na ceo organizam i prava je riznica zdravlja.

1) SADRŽI OBILJE VITAMINA

Sveži sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C. Redovnim ispijanjem ovog soka sprećićete eventualne probelme sa vidom, poboljšaćete imunitet, a pomoćiće i zdravlju zuba i kostiju.

2) SPREČAVA RAK

Paradajz je odličan izvor likopena koji sprečavaju pojavu nekoliko različitih vrsta raka, između ostalog rak pluća, dojke, prostate i pankreasa.

3) ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI

Paradajz je bogat vitaminom B6. Veruje se da vitamin razbija homocistein, amino kiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti srca.

4) SMANJUJE NIVO HOLESTEROLA

zahvaljujući niacinu, sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.

5) POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Vlakana u paradajzu daju osećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.

Tomato juice

6) ČISTI TELO OD TOKSINA

U našem telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

7) UNIŠTAVA SLOBODNE RADIKALE

Samo jedna čaša soka od paradajza dnevno sprečiće nastanak slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za nastanak mnogih bolesti pa čak i raka. Paradajz je i odličan izvor antioksidanata koji mogu da spreče delovanje i nastanak slobodnih radikala.

8) POBOLJŠAVA TEN

Možete piti sok, a možete i da ga nanesete na kožu. Pomoćiće vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.

9) STIMULIŠE PROBAVU

Ako imate problem sa varenjem, ovaj sok će vam sigurno pomoći. Ovaj sok će vam olakšati varenje i više nećete patiti od zatvora.

 Izvor: healthyfoodstar.com

805 comments