BROKOLI značajno smanjuje rizik od RAKA PROSTATE, DOJKE i MATERICE

Maligne bolesti

Mnogo je razloga zašto bi nekoliko puta nedeljno trebalo da jedete brokoli. Naime, ova biljka, iz porodice kupusnjača, jedinstvena je po svojim lekovitim svojstvima, koja uključuju antioksidativno, protivupalno i detoksikaciono delovanje. Zahvaljujući tome brokoli ima snažan učinak protiv raznih oboljenja uključujući i ona najteža poput tumora. Istraživanja su pokazala da se zahvaljujući povećanom unosu brokolija, kod muškaraca s ranim stadijumom raka prostate, stanje znatno poboljšava. Budući da se kod muške populacije rizik od raka prostate s godinama značajno povećava, svakako se preporučuje što češće konzumirati brokoli, kao i ostale kupusnjače.

Brokoli je takođe snažan zaštitnik ženskog zdravlja. Budući da pridonosi eliminaciji viška estrogena iz tela, umnogome smanjuje rizik od raka dojke i raka maternice.

Lekovita snaga skrivena u ukusnom povrću

Osim vitamina C, kojim je osobito bogata, te vitamina K, selena, kalija, fosfora i gvožđa, brokoli sadrži i druge moćne antioksidanse, poput luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji pridonose zdravlju očiju.

Sadrži i sumpor, koji ima antikancerogena i detoksikacijska svojstva, vlakna, koja potiču probavu i sprečavaju nastanak raka debelog creva, te kvercetin, koji donosi brojne dobrobiti poput snižavanja krvnog pritiska.

Najbolja zaštitna svojstva imaju mlade klice brokolija, koje izgledaju kao klice alfa-alfa te imaju pomalo ljutkast ukus. Klice brokolija stare svega 3 dana imaju čak 50 posto snažnija antikancerogena svojstva od zrelog brokolija. Naime, one sadrže čak 20-50 puta veću količinu antikancerogenih materija – sulforafana

Brokoli u činiji na stolu

Sulforafan – prirodni saveznik protiv raka

Biljke iz porodice krstašica ili kupusnjača, poput brokolija, kupusa i karfiola, sadrže prirodne biljne spojeve glukozinolate, čijom razgradnjom u organizmu nastaje sulforafan. Ovaj prirodni sastojak je predmet brojnih naučnih istraživanja, koja potvrđuju njegov snažan zaštitni učinak protiv raka prostate, ali i drugih oblika raka.

1. Uništava ćelije raka

Osim što pomaže normalnoj funkciji ćelija i njihovom deljenju, sulforafan uništava ćelije raka.

Osobito snažan učinak ima protiv raka dojke i prostate, koji su vezani uz delovanje hormona. Deluje tako da ciljano eliminiše kancerogene ćelije prostate, dok zdrave ne dira.

2. Inhibira delovanje enzima histon-deacetilaze (HDAC)

Ovaj enzim nastaje kao rezultat upalnih stanja u telu, poremećaja metabolizma i niskog nivoa antioksidansa. Inače deluje kao svojevrsno gorivo za ćelije raka, potičući njihov nastanak i širenje u organizmu. Sulforafan inhibira, odnosno suzbija delovanje ovog štetnog enzima.

3. Smanjuje štetan učinak slobodnih radikala

Sulforafan pomaže aktivaciju gena koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Stoga je dobar saveznik mladolikog izgleda i u zrelijim godinama. Naime, slobodni radikali umnogome doprinose starenju i s godinama se s njima sve teže borimo.

Kako biste povećali bioraspoloživost sulforafana i njegovu apsorpciju u organizmu, brokoli kombinirajte s namirnicama koje sadrže enzim mirozinazu. U takvu hranu spadaju:

Wasabi

wasabi(japanski ren)

 

Semenke gorušice

semenke gorušice

 

Rikula

rikula(brzorastuća salata)

 

Daikon

daikon (japanska rotkva).

Ostale zdravstvene dobrobiti brokolija:
  • pridonosi lepoti i zdravlju kože
  • snižava nivo lošeg holesterola
  • smanjuje alergijske reakcije
  • prevenira osteoporozu
  • čuva zdravlje srca i krvnih sudova
  • smanjuje upalna stanja u organizmu
  • pridonosi očuvanju vida
  • jača imunološki sistem
Priprema brokolija

Ovu kupusnjaču nikad nemojte dugo kuvati jer ćete uništiti njene antikancerogene sastojke. Dovoljno ju je kuvati na pari 2-4 minuta.

Želite li smanjiti rizik od raka prostate, brokoli jedite triput nedeljno. Najbolje je kombinovati i cvetove i izdanke.

Brokoli možete jesti i sirov, no želite li sniziti nivo lošeg holesterola, ova kupusnjača bolje deluje ako se kratko kuva na pari.

Paradajz, koji je takođe antikancerogen, trebalo bi takođe da se nađe na vašem jelovniku, i to u kombinaciji s brokolijem, jer se tako učinak zaštite od raka udvostručuje.

Osim brokolija i paradajza, za zaštitu od raka prostate što češće konzumirajte mahunarke, poput pasulja, sočiva i leblebije, te zeleni čaj i sveži sok od nara.

čorbast pasulj

 

 Napomena: Ako pijete lekove za razređivane krvi pre konzumiranja brokolija savetujte se s vašim lekarom.

Izvori:
http://www.naturalnews.com/
https://www.brudirect.com/
https://www.organicfacts.net/
z

63 comments

Оставите одговор