5 razloga ZAŠTO JE DOBRO PITI RAKIJU

Namirnice

U narodnoj percepciji ispijanje rakije je svojevrsni dokaz muškosti, a u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju, statusni simbol. Ali pijenje rakije može doneti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne preteruje s količinom. Stoga, ukoliko vas lepša polovina, ili bilo ko, napadne zbog druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata:

Produžava životni vek

Prevelike količine rakije, i bilo kojeg drugog alkohola, će vam definitivno skratiti životni vek, ali umerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala, koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa

Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje na živčani sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Odlična stvar kod rakije je ta što sprječava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina holesterola. A sve to, u krajnjem slučaju, značajno smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade

Verovatno niste znali, da rakija može poslužiti kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomešate s toplom vodom i limunom.

Dobra za mršavljenje

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Izvor: frontslobode.ba / narodni-lekar.com

3.807 comments