Zašto treba da jedete BANANU SVAKOG DANA?

Namirnice

Saznajte kako ovo tropsko voće može pozitivno uticati na naše zdravlje.

Banane su bogate kalijumom, mineralom koji je važan za naše zdravlje. Ukoliko ga nemamo dovoljno u svom organizmu povećava se rizik od nastanka različitih zdravstvenih oboljenja: od problema sa srcem do grčeva u mišićima. Lekari zbog toga preporučuju namirnice bogate kalijumom, poput banana, avokada i krompira.

U jednoj studiji istraživači su podelili određeni broj ljudi u tri grupe prema njihovom riziku od nastanka srčanih oboljenja. Prvu grupu su činili ispitanici sa niskim nivoom kalijuma, u drugoj grupi su bili oni sa prosečnim nivoom kalijuma dok su treću grupu činili oni koji u svom organizmu sadrže visok procenat ovog minerala. Potom su ih testirali putem ehokardiografije (ultrazvuk srca) kako bi detaljno posmatrali rad njihovog srca.

Nakon testiranja otkriveno je da učesnici studije sa malim procentom kalijuma imaju veću zapušenost arterija i slabiju cirkulaciju. Ovi simptomi na kraju vode do slabijeg protoka krvi do srca što na kraju presudno utiče na rad srca. Uz adekvatan unos namirnica bogatih kalijumom taj problem možete trajno izbeći.

Slab unos ovog minerala povećava količinu kalcijuma unutar ćelija glatkog mišića i krvnih sudova, a takođe povećava kalcifikaciju tkiva, što može dovesti do problema sa zubima, artritisom i bubrežnim kamencem.

Nutricionisti stoga preporučuju dnevni unos kalijuma u iznosu od 4.700 miligrama. Kada to pretvorimo u brojke to znači:

  • jedan prženi krompir sadrži 610 mg,
  • pola avokada 487 mg dok
  • u osrednjoj banani ima 422 mg

Ovaj mineral još možemo naći u suvom grožđu, artičokama, mleku i spanaću.

Izvor: menshealth.rs

715 comments