PRIRODNI LEKOVI protiv GORUŠICE, NADIMANJA i drugih PROBAVNIH SMETNJI

Narodni lekovi, Organi za varenje

Probavne smetnje nisu nepoznanica velikom broju žena i, u takvim slučajevima, mudrije je posegnuti za prirodnim lekovima koji ih mogu otkloniti. Ukoliko već niste, probajte ih, jer su veoma efikasni. Najbolje od svega je to što nakon njihovog uzimanja (ili praktikovanja) ne dolazi do bilo kakvih nuspojava ili štetnih efekata.

Jabukovo-sirće

Jabukovo sirće

 Ako se borite sa gorušicom, možda ćete oklevati da konzumirate nešto kiselo, poput jabukovog sirćeta. Ipak, upravo to je ono što je većini osoba potrebno da bi sprečili pojavu gorušice. Zastoj probave je ono što hranu drži dovoljno dugo u želucu usled čega dolazi do pojave gorušice. Jabukovo sirće sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, moćna probavna “pomagala”, koja ubrzavaju varenje i usled čega dolazi do bržeg pražnjenja želuca. Razredite 15 ml jabukovog sirćeta u 250 ml vode i pijte pre svakog obroka – primetićete značajna poboljšanja za manje od 24 sata. Za najbolje rezultate, koristite nepasterizovano jabukovo sirće.

Žvaka

Žvaćite žvaku

Istraživanja pokazuju da žvakanje žvake nakon obroka sprečava nastanak gorušice, udvostručavanjem protoka pljuvačke kroz jednjak, čime se neutrališe želučana kiselina, koja se “podiže” iz želuca. Ne morate je uvek žvakati. Dovoljno je da ubacite žvaku, na prve naznake gorušice i da je žvaćete do nestanka simptoma.

Mint-teaČaj od nane

On sadrži oko četrdeset biljnih komponenti koje smiruju nervozan želudac. Tri šolje dnevno mogu smanjiti bolne grčeve i hronično nadimanje kod žena za oko 75% u roku od 48 sati. Pijte 250 ml ovog čaja, pola sata pre obroka. Čaj od nane sprečava i pojavu dispepsije (bol u gornjem delu stomaka i nadimanje, koje može trajati satima nakon konzumiranja obroka). Njegova biljna jedinjenja sprečavaju neprijatne napade nadutosti, jer “razbijaju” velike mehure gasa u crevima i sprečavaju nastajanje novih.

Kupanje

Kupka

Topla, umirujuća, svakodnevna kupka može smanjiti nadimanje, u manje od 72 sata. Razlog: potapanje u toplu vodu opušta cjelokupni nervni sistem, a kada se osećate smirenije i pribranije, tada “gutate” 67% manje vazduha nego kada ste pod stresom. Pored toga, kupka smanjuje i proizvodnju štetnih hormona stresa – kako nivo ovih hormona opada, tako dolazi do rasta sposobnosti želuca da pravilno apsorbuje i probavlja hranu.

Kriške - razeni hlebRaženi hljeb

Žene skoro duplo više pate od zatvora nego muškarci. Ipak, dobra vest je to što raženi hleb otklanja ovaj problem efikasnije od laksativa. Pored toga, istraživanja pokazuju da on sprečava i nove pojave zatvora. U ovom slučaju, zasluge za to se mogu pripisati arabinoksilanu – prehrambenom vlaknu koje poboljšava probavu, a kojeg raž sadrži u izobilju. Ukoliko dnevni unos hleba zamenite raženim hlebom od punog zrna, trebalo bi da osetiti poboljšanje vrlo brzo.

Kuvano voce i povreceKuvano voće i povrće

Sindrom iritabilnog kolona – najčešći probavni problem kod većine žena – može izazvati užasne napade bola, zatvor, proliv i druge simptome. Dok ishrana, bogata voćem i povrćem, olakšava probavne smetnje kod oko 60% žena, postoji jedna mala “caka”: sirovi proizvodi, kada stignu u creva, oslobađaju iritirajući vodonik, koji može pogoršati simptome kod žena sklonih iritabilnom sindromu kolona. Ukoliko sumnjate da sirovi proizvodi pogoršavaju vaše stanje, probajte sledeće: konzumirajte samo proizvode koji su termički obrađeni (kuvani, bareni, pečeni) ili prerađeni u sokove (reč je o prirodnim sokovima, koje možete sami cediti). Ukoliko ste osetljivi na sveže proizvode, primetićete drastična poboljšanja, za samo sedam dana.

YogaJoga

Preopterećenja izazvana stresom uzimaju danak, na našem probavnom traktu. Zapravo, ona su jedan od vodećih uzročnika hroničnih probavnih smetnji. Istraživanja pokazuju da svakodnevno upražnjavanje najobičnijih vježbi joge može smanjiti ove probleme i do 70%, u roku od jedne sedmice, te smanjiti nastanak gorušice i do 50%. Ispostavilo se da pokreti, koji se prave tokom vežbi joge, deluju kao meditacija, dramatično smanjujući nivo hormona stresa.

Izvor: minimagazin.info

597 comments