PET TIBETANACA: vežbe ZA PODMLAĐIVANJE (VIDEO)

Saveti, Zdravstveni saveti

Drevnom tajnom s visoravni Himalaja pokrenućete brda! Osnovu ovog članka predstavlja knjiga „Drevna tajna izvora mladosti“ Petera Keldera, u kojoj je opisano pet prastarih, tibetanskih rituala, koji daju ključ za održavanje mladosti, zdravlja i vitalnosti.

Ovaj članak nije za svakoga! Nastavite sa čitanjem samo ako možete prihvatiti naizgled besmislenu predstavu, da se proces starenja može obrnuti tj  samo ako se usuđujete da verujete da „izvor mladosti“ stvarno postoji. Ako se tvrdoglavo držite postojećeg mišljenja da je to nemoguće, tada čitanjem ovog članka samo gubite vreme.

Postoje uverenja da univerzalna energija utiče na endokrini sistem žlezda. Hormoni, koje izlučuju te žlezde, regulišu sve funkcije tela. Medicinska istraživanja otkrila su u poslednje vreme da hormoni upravljaju čak i procesom starenja. Čini se da hipofiza s početkom puberteta počinje da luči jedan „hormon smrti“. Taj „hormon smrti“ očigledno smanjuje sposobnost ćelija za upotrebu hormona izgradnje, kao što je to hormon rasta. Rezultat je postupno trošenje ćelija i organa i napokon odumiranje. Drugim rečima, proces starenja uzima svoj danak.

Knjiga Petera Keldera jedini je pisani izvor dragocenih podataka o pet prastarih tibetanskih rituala. Hiljadama godina ti su se, prividno magijski, rituali čuvali kao tajna u udaljenim manastirima Himalaja. Zapadni svet se prvi put zainteresovao za pet „Tibetanaca“ kada se pre pedesetak godina pojavilo prvo izdanje ove knjige. Zatim se ona, sa svojim izuzetnim bogatstvom informacija, uglavnom izgubila i zaboravila.

Preuzmi knjigu i šira objašnjenja, vezana za njen sadržaj, OVDE

UVOD

Ljusko telo ima sedam energetskih centara, koje možemo zamisliti kao vrtloge, energetska polja, koja se vrte. Indusi ih zovu čakre. To su snažna električna polja, nevidljiva oku, ali zato ne manje stvarna. Svaki od tih sedam vrtloga ima određeni odnos prema sedam hormonskih žlezda u endokrinom sistemu tela, a njegovo delovanje sastoji se u tome da podstiče izlučivanje hormona, svake pojedine žlezde. Ti hormoni upravljaju svim telesnim funkcijama, uključujući tu i proces starenja. Energetski vrtlozi vrte se velikom brzinom. Kada se svi vrte velikom brzinom i to jednako brzo, onda je telo pri punom zdravlju. Kada jedan ili više njih postaju sporiji, započinje proces starenja i propadanje tela.

Sedam čakri na ljudskom telu

Slika pokazuje približni položaj endokrinih žlezda tj sedam čakri.

U zdravom telu svaki se od tih Vrtloga vrti velikom brzinom i time omogućuje vitalnoj životnoj energiji, poznatoj i pod nazivom „prana“ ili „eterička energija“, da teče naviše kroz endokrini sustav. No, kad se jedan ili više tih vrtloga uspore, tada je tok vitalne životne energije blokiran – a to je samo druga oznaka za starenje i loše zdravlje. Ti vrtlozi koji se okreću, kod zdravog tela, pružaju se tako daleko da vire iz tela. Kod starog, slabog i bolešljivog čoveka, jedva stižu do površine tela. Najbrži je način, za ponovno sticanje mladosti, zdravlja i vitalnosti, uspostavljanje normalnog okretanja tih energetskih centara. Postoji pet jednostavnih vežbi kojima se to postiže. Pomaže i svaka pojedina, ali za najbolje rezultate potrebno je svih pet. Tih pet Tibetanaca zapravo i nisu nikakve vežbe već rituali, kako ih zovu Lame sa Himalaja.

PET TIBETANACA

Prvi ritual

PRVA VEŽBA – pojačava telesnu i duhovnu pokretljivost i stabilizuje vaše psihičko stanje.

„Prvi ritual“ se izvodi samo zato da se poveća brzina okretanja vrtloga. To deca stalno rade dok se igraju.

Treba samo da stanete i raširite ruke, paralelno s tlom. Zatim se okrečite oko sebe, dok vam se malo ne zavrti. Nešto je tu važno: morate se vrteti sleva nadesno. Drugim rečima, kada biste na tlo postavili sat sa brojkama okrenutim naviše, okretali biste se u istom smeru kao i kazaljke.

Većina odraslih moći će se u početku okrenuti samo oko šest puta pa da im se prilično zavrti. Kao početnik ne biste trebali pokušavati raditi više. Ako vam dođe želja da sednete ili legnete, kako biste se oporavili od vrtoglavice, tada učinite upravo to. Vežbajte taj ritual za početak samo toliko dok vam se lagano ne zavrti. S vremenom, kada budete vežbali svih pet rituala, moći ćete se sve više okretati, a osjećaj vrtoglavice sve će se više smanjivati.

Da biste smanjili osećaj vrtoglavice, možete upotrebiti trik plesača i klizača. Pre početka okretanja, usmerite pogled na tačku pravo pred sobom. Kada se počnete okretati, zadržite pogled koliko možete na toj tački. Na kraju ćete morati pustiti da nestane iz vašeg vidokruga, kako biste mogli okrenuti glavu zajedno s telom. Kada se to dogodi, okrenite brzo glavu i čim budete mogli, ponovno usmerite pogled na svoju tačku. Ta referentna tačka pomoći će vam da budete manje dezorjentisani i da vam se manje vrti.

Treba naglasiti da prekomjerno okretanje, preko 21 put, suviše stimuliše neke vrtloge i time vodi do iscrpljenosti. To onda najpre ubrzava tok vitalne životne energije, a zatim je blokira.

 

Drugi ritualDRUGA VEŽBA – vas vraća u vaše središte, jača trbušne mišiće i poboljšava imunitet.

Nakon prvog rituala sledi drugi, koji još više pobuđuje sedam vrtloga. On je gotovo još jednostavniji. Kod drugog rituala ispružite se na podu, licem prema gore. Najbolje je leći na debeli sag ili postavljenu prostirku. Najbolje je da bude oko šezdeset centimetara širok i metar osamdeset dug. Jedina mu je svrha da izoluje telo od hladnog poda.

Dok ležite na podu, ispružite ruke duž tela i položite dlanove na pod sa sastavljenim prstima. Zatim podignite glavu s poda i privucite bradu na prsa. U isto vreme podignite noge u uspravan položaj. Leđa ostaju potpuno na podu. Ako možete, povucite noge iznad tela dalje prema glavi. Kolena moraju ostati ispružena. Zatim polako spustite glavu kao i noge opet na pod. Opustite sve mišiće i ponovite ritual – bez suvišnog naprezanja.

Kod svakog ponavljanja održavajte ritam disanja: duboko udahnite kada podižete glavu i noge; potpuno izdahnite kada ih spuštate. Između ponavljanja, dok vam se mišići opuštaju, dišite dalje u istom ritmu. (Metronom ili lagana ritmička muzika, od velike su pomoći.) Ako imate dobro izvežbane trbušne i leđne mišiće, možete vežbati ovaj ritual s ispruženim kolenima. Većini se, međutim, savetuje da, kod dizanja i spuštanja nogu, ostavi kolena savijena.

 

Treći ritual

TREĆA VEŽBA – širi grudni koš i pomaže pri jasnijem sagledavanju životnih ciljeva

„Treći ritual treba vežbati neposredno nakon drugoga. On je također jednostavan. Klečite na podu s uspravnim telom, dok su vam nožni prsti istegnuti (vidi sliku). Ruke stavite sa strane, malo straga na mišiće bedara.

Zatim sagnite glavu i potiljak unapred i povucite bradu na prsa. Potom povucite glavu i zatiljak oprezno unazad – samo toliko koliko vam je ugodno – i istovremeno se izvijte unazad lagano savijajući kičmu. Dok se savijate unazad, oduprite se rukama o bedra ili karlicu. Zatim se vratite u izlazni položaj i ponovite ritual. Kao i kod drugog rituala i ovde morate pratiti određeni ritam disanja. Udahnite duboko kada se savijate unazad. Izdahnite kada se vraćate u uspravni položaj. Duboko disanje neobično je korisno; zato napunite pluća koliko god možete.

Mnogi iskusni vežbači, u toku vežbanja ovog rituala, zatvaraju oči. Na taj način izbjegavaju skretanje pažnje i mogu se bolje koncentrisati na pravilno vežbanje.

 

Četvrti ritual

ČETVRTA VEŽBA – izravnava vrat, jača kičmu, aktivira varenje i pleksus solaris

Kad se prvi puta vežba četvrti ritual, čini se da je vrlo težak. No već posle nedelju dana vežbanja uviđa se da je jednostavan kao i ostali.

Najpre sednite na pod s nogama ispruženim pravo napred, sa stopalima razmaknutim oko 30 cm. Telo držite uspravno, a dlanove položite na tlo pored zadnjice. Tada privucite bradu na prsa.

Zatim spustite glavu unazad. Istovremeno podignite telo tako da se kolena saviju, dok ruke ostaju ispružene. Trup će s natkolenicama činiti pravu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkolenice su uspravne prema tlu. Sada – bez zaustavljanja daha – napnite svaki mišić u telu. Napokon, kada se vratite u početni sedeći položaj, opustite mišiće i odmorite se pre no što ponovite postupak.

Kod tog rituala disanje je takođe važno. Udahnite duboko kad podižete telo. Ne morate zadržati dah dok napinjete mišiće. Potpuno izdahnite kada se vratite u sedeći položaj i nastavite u istom ritmu dalje ako se (što je za mnoge poželjno) odmarate između dva ponavljanja.

 

Peti ritual

PETA VEŽBA – će Vam pročistiti um i oterati loše raspoloženje

Kada vežbate peti ritual, licem ste okrenuti prema tlu. Oslonjeni ste na ruke sa dlanovima na tlu i savijenim nožnim prstima. Za vreme tog rituala šake i stopala trebale bi biti udaljene oko 60 cm jedne od drugih, a ruke i noge ispružene.

Počnite rukama uspravno prema tlu i savijenom kičmom, tako da telo visi. Zatim nagnite glavu koliko možete prema natrag pa savijte telo u bokovima i podignite ga tako da čini okrenuto „V“. Istodobno pomaknite bradu prema napred i privucite je na prsa. To je sve. Vratite se u početni položaj i započnite ponovno.

Na kraju prve nedelje ovaj ritual će vam biti posebno koristan. Čim ga izvežbate, pustite telo iz uzdignutog položaja da se lako spusti do tačke u kojoj gotovo dodiruje tlo.

I u ovom ritualu sledite isti način dubokog disanja, kao i kod prethodnih rituala. Duboko udahnite kada podižete telo. Izdahnite potpuno kada ga spuštate.

UMESTO ZAKLJUČKA

Prava dobit pet rituala je u tome što se brzina energetskih vrtloga normalizuje. Počinju se vrteti brzinom koja je, recimo, ispravna za snažnog i zdravog čoveka od dvadeset pet godina. Kod njega vrte se svi vrtlozi istom brzinom. Kada bismo, s druge strane, mogli videti vrtloge muškarca ili žene srednjih godina, odmah bismo ustanovili da su se neki od njih znatno usporili. Oni se svi vrte raznim brzinama i zbog toga nisu u skladu. Polaganiji uzrokuju propadanje odgovarajućeg dela tela dok brži izazivaju nervozu, plašljivost i iscrpljenost. Znači da je neskladno stanje vrtloga odgovorno za loše zdravlje, propadanje i starost.

Izvori: docslide.us / youtube.com

698 comments