PERITE VOĆE I POVRĆE, da se ne biste otrovali!

Saveti, Zdravstveni saveti

Proleće i leto su periodi kada se javljaju crevne infekcije, ali i trovanja pesticidima, pa je kao preventiva, neophodno temeljno pranje povrća i voća. Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti, a u povoljnim uslovima se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija!

Dr Petar Trbović

Prema rečima primarijusa dr Petra Borovića iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, ukoliko se povrće dobro ne opere postoji ozbiljna mogućnost trovanja. Pre dve godine, podseća doktor, bilo je nekoliko slučajeva teškog trovanja pesticidima u Beogradu, čiji je ishod bio smrtan.
Supstance kojima se prska voće su uljastog sadržaja, koji prijanja, intenzivno se lepi za voće i povrće, da ga kiša ne bi sprala. Budući da su to veoma sitne kapljice, vetar ih raznosi metrima daleko. To su otrovi, koji padaju na sve voće i povrće u okruženju. Da bi izbegli trovanje pesticidima, po povratku sa pijace građanima se savetuje da sve što su kupili stave u toplu vodu da stoji od 10 do 12 minuta, da bi se hemikalije ‘razmekšale’. Vodu treba posoliti, ili staviti hipermangan. So će razmekšati uljani sadržaj, a zatim temeljno treba oprati plod po plod, odnosno list po list„, kaže za „Novosti“ dr Borović.
Ukoliko se sumnja da na namirnicama ima teških metala, a to je verovatno ako se povrće uzgaja pored puta, u vodu treba dodati i sirće, koje će ih ukloniti.
Deca su naročito osetljiva na pesticide, jer je njihov organizam mlad. Na isti način se štitimo i od bakterija i gljivica. Kada salatu kupujemo na pijaci, ne znamo u kakvim je uslovima gajena, da li je u blizini đubrište, da li su psi, mačke ili ptice vršile nuždu po njoj. Bakterije i gljivice naprave film oko ploda i da bismo ih uklonili, povrće držimo u vodi. I nikako ga ne smemo prati ovlaš.
Lekari savetuju i da zelenu salatu treba praviti sa limunom, jer je takva zdravija, a nikako sa sirćetom, koje će uništiti hranljive materije u njoj i čak je učiniti štetnom.
Među plodovima koji se najviše puta prskaju su jabuke, od 24 do 26 puta. Međutim, ne treba ih ljuštiti, pošto se najviše hranljivih materija nalazi ispod same kore. Treba ih samo dobro oprati, a pošto su istraživanja pokazala da je najveća kličina pesticida koncentrisana oko peteljke i semena, taj deo treba odstraniti„, kaže dr Borović.

Osim jabuka, voće i povrće u kome su svetski stručnjaci našli

najveću koncentraciju pesticida su i
  • celer,
  • jagode,
  • breskve,
  • spanać,
  • nektarine,
  • grožđe,
  • paprika,
  • krompir,
  • zelena salata i
  • kelj

SpanaćSpanać sadrži nitrite, koji ako dugo stoje, ako prenoće, mogu da uzrokuju stomačne tegobe. Zato mnogi smatraju da ovu namirnicu nikad ne treba podgrevati. Međutim, dr Borović tvrdi da je fama oko trovanja spanaćem prenaglašena. Kao savet, pre konzumiranja spanaća, koji je malo odstojao, doktor predlaže da se popije čaša ceđenog soka bogatog vitaminima, bilo od narandže, jagode, višnje ili nekog drugog voća koje ima vitamina C, jer će ih neutralizovati.

Izvor: mondo.rs / narodni-lekar.com

411 comments

Оставите одговор