OSTANITE ZDRAVI na poslu U SEZONI PREHLADA

Saveti, Zdravstveni saveti

Zabluda je da se virusi prenose samo putem  vazduha ili  bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Svaka javna površina predstavlja potencijalnog prenosioca bolesti. Iako ste izloženi bakterijama, postoje načini da se zaštitite i ostanete zdravi na svom radnom mestu.

Devojka jede jabuku

10 saveta KAKO DA SAČUVATE svoje ZDRAVLJE  NA POSLU:

 

  1. PERITE RUKE češće

Pranje ruku je broj jedan u preventivi protiv virusa. Uvek perite ruke pre jela, posle upotrebe toaleta i posle kijanja i kašljanja.

  1. Održavajte RADNI STO čistim

Nećete verovati, ali na radnom stolu u kancelariji ima više bakterija nego u toaletu. Odvojite samo 5 minuta pre kraja radnog vremena kako biste alkoholnim maramicama prebrisali vaš radni sto. Malo truda, a značiće vam dosta.

Čaša u rukama

     3.PIJTE VIŠE VODE

Hidratacija je jako bitna za vašu produktivnost na poslu, nivo energije i ukupno zdravlje. Uvek imajte kod sebe veću flašu vode.

  1. SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU

Ukoliko u toku radnog vremena ne budete u mogućnosti da operete ruke, najbolje ćete sanirati bakterije sredstvom za dezinfekciju.

    5.IZBEGAVAJTE KONTAKTE sa prehlađenima

Izbegavajte blisku interakciju sa osobama koje se ne osećaju dobro ili su došli na posao uprkos tome što su bolesni ili imaju kijavicu.

Zdravlje u tanjiru

  1. JEDITE DOBRO I ZDRAVO

Izbalansirani obroci, puni vitamin, će vam pomoći da održite imunitet dovoljno jakim da se ne prehladite. U sezoni prehlada pojačajte obroke dodajući proteine, salate, sveže povrće i voće.

  1. TOKOM PAUZE izađite na SVEŽ VAZDUH

Ukoliko ste u mogućnosti, idealno bi bilo da za vreme pauze izađete na svež vazduh i izložite se suncu. Dnevna doza vitamina D će vam pomoći u preventivi protiv prehlade i gripa.

Zdrave grickalice

  1. ZDRAVE GRICKALICE

Uvek imajte pri ruci zdrave grickalice poput suvog voća, orašastih plodova ili musli štanglica sa medom.

  1. Ograničite UNOS KOFEINA

Pokušajte da smanjite dnevni unos kofeina. Jedna šolja kafe dnevno će vam biti sasvim dovoljna da zadovoljite potrebe, a da ne preterate sa unosom kofeina.

  1. Kontolišite STRES

Poznato je već da stres može biti okidač raznih oboljenja. Potrebno je da kontrolišete stres kako biste bili zdravi.

Izvor: zena.blic.rs / narodni-lekar.com

52 comments

Оставите одговор