Najzdravije namirnice sveta: BROKOLI

Narodni lekovi

Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i vrši detoksikaciju organizma. Uz pomoć koje možete sprečiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka. Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže u mršavljenju. Da, takva hrana zaista postoji. Brokoli je čudesna namirnica, a njegove dobrobiti za zdravlje su bezbrojne.

Evo 13 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokoli u Vaš svakodnevni meni.

 1. Brokoli ŠTITI OD RAKA

U brokoliju su pronađena čak 3 aktivna sastojka, koja štite od raka: 3,3′-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol. Ovi sastojci blokiraju razvoj ćelija raka i  sprečavaju rak creva, želuca, dojke, maternice i prostate.

 1. Brokoli reguliše KRVNI PRITISAK

Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i magnezijuma, brokoli pomaže u održavanju krvnog pritiska unutar dozvoljenih granica.

 1. Brokoli jača IMUNITET

Brokoli sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.

 1. Brokoli je dobar ZA TRUDNICE

Brokoli sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe. Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje ćelija i igra važnu ulogu u prevenciji raka.

Brokoli u zdeli

 1. Brokoli štiti od ARTRITISA

Brokoli sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva. Zahvaljujući tome brokoli pomaže u sprečavanju reumatskih bolesti.

 1. Brokoli reguliše PROBAVU

Brokoli je bogat vlaknima, koja pomažu probavi, sprečavaju zatvor i regulišu nivo šećera u krvi.

 1. Brokoli je dobaZA OČI

Brokoli sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koji sprječavaju bolesti oka.

 1. Brokoli smanjuje HOLESTEROL

Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokoli, su bitni za odražavanje normalnih nivoa holesterola u krvi. Zbog toga je brokoli odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.

 1. Brokoli štiti od BOLESTI SRCA

Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokoli, poboljšavaju zdravlje arterija i sprečavaju bolesti srca i moždani udar.

 1. Brokoli pomaže kod MRŠAVLJENJA

Brokoli je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutricijenata. Zbog velikog udela vlakana i vode, brokoli brzo izaziva osećaj sitosti.

Brokoli je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorevanje masnih naslaga. Jedna čaša brokolija sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.

 1. Brokoli sprječava ALERGIJE

Brokoli sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protivalergijsko delovanje. Istraživanja su pokazala da folna kiselina reguliše imunološki odgovor organizma. (Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na odbranu od bezopasnih materija, iz naše okoline.). Zbog toga, brokoli je poznat kao hrana, koja sprečava astmu i alergije.

 1. Brokoli je dobar za KOSTI

Brokoli je dobar izvor kalcijuma i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

 1. Brokoli ČISTI ORGANIZAM

Brokoli sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokoliju, pomažu eliminaciju toksina iz našeg organizma.

Brokoli 2 stabla

Kako najbolje pripremiti brokoli?

Najviše vitamina sadrži sirov brokoli i brokoli kuvan na pari. I dinstanjem brokoli zadržava veći deo nutricijenata. Međutim, nije preporučljivo kuvati brokulu u vodi, jer time on gubi većinu svojih vrednih sastojaka. Što ga duže kuvate, to će manje vitamina ostati u brokoliju.

Koliko brokolija treba jesti?

Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokolija, jedite 1 čašu ovog povrća dnevno ili 2-3 čaše brokolija, tri puta nedeljno.

Izvor: alternativa-za-vas.com

328 comments

Оставите одговор