Kako umanjiti zračenje mobilnog telefona

Saveti, Zdravstveni saveti

Kao sastavni deo našeg života, mobilni telefon predstavlja neophodnu alatku za tekuće životne obaveze i komunikaciju. On predstavlja alatku za pristup i korišćenje savremenih tehnologija, koja bi trebalo da nam olakša i poveća kvalitet života.

Žena priča mobilnim

Ali postoji jedan problem

Celokupna moć savremene tehnologije, naravno i mobilnog telefona (a ovde spadaju i laptopovi, tableti, razni WiFi gedžeti itd) je u tome što predstavljaju mobilnu alatku, koja je uvek uz nas i time nam je dostupna celog dana, od 00-24h. U ovome nema problema, ali on nastaje kada shvatimo da sva mobilna tehnologija koristi BEŽIČNI prenos signala, putem elektromagnetnog zračenja. Bezični signal radi na određenim frekvencijama, koje su u stvari pogubne za ljude! To je naročito izraženo kod mobilnog telefona, koji nosimo uz sebe i što je najgore po džepovima od pantalona, košulja, jakni, sakoa itd. Problem je i u tome da su ta zračenja veoma suptilna, što znači da je potrebno da prođe nekoliko godina da bi se pokazalo njihovo štetno delovanje. Istraživanja su, na sreću, počela da se sprovode i na korak smo od dana kad će zračenje mobilnog telefona biti proglašeno za jednog od glavnih izazivača nekih vrsta tumora.

Može se slobodno reći da je, razvojem mobilnih tehnologija, kod ljudi počelo rapidno da  raste oboljevanje od tumora.

Devojka naslonjena na mobilni

Dajemo 15 SAVETA KAKO UMANJITI ŠTETNO ZRAČENJE mobilnih telefona
 1. Kad god ste u prilici, umesto mobilnog telefona KORISTITE FIKSNI TELEFON
 2. MAKSIMALNO SKRATITE razgovore preko mobilnog telefona
 3. IZBEGAVAJTE razgovor, korišćenje mobilnog telefona u PREVOZNOM SREDSTVU I ZATVORENIM PROSTORIJAMA odnosno na mestima, gde je SLAB PRIJEM SIGNALA
 1. KORISTITE radije SM ili MMS poruke umesto razgovora
 2. Prilikom pozivanja, TEK POSLE USPOSTAVE VEZE telefon prinesite uhu
 3. Kada Vas pozivaju, zvoni ili vam vibrira telefon – NE TREBA SE JAVLJATI NA PRVO ZVONO
 4. Pri razgovoru UDALJITE TELEFON OD GLAVE
 5. Kada razgovarate, IZBEGAVAJTE da to činite okruženi drugim ljudima, BUDITE NA RASTOJANJU bar 1 metar od drugih osoba
 6. Dok punite mobilni telefon, kada je uključen “na punajč” , NE DRZITE TELEFON NI PUNJAC U BLIZINI SVOG TELA ili DRUGE OSOBE

Devojka sluša mobilni

 1. Noću i za vreme odmora NE DRŽATI MOBILNI TELEFON ni PUNJAČ PORED UZGLAVLJA, odamknite ih NAJMANJE 1 metar
 2. IZBEGAVAJTE NOŠENJE TELEFONA U DŽEPOVIMA pantalona, brushalteru, džepu na košulji, nosite svoje telefone u ručnoj torbi/torbici, po mogućnosti što dalje od tela.
 3. Prilikom kupovine, nabavke novog mobilnog telefona u uputstvu za upotrebu (ili od prodavca) PROVERITE VREDNOST SAR-A- (specifičnog stepena apsorpcije energije), PREPORUKA SAR < 0,6 W/kg (prema WHO I ICNIR).
 4. REDOVNO SE INFORMIŠITE o novostima u vezi štetnosti zračenja uređaja koji emituju elektromagnetsko nejonizujuće zračenje.
 5. PRILIKOM NABAVKE UREĐAJA ZA ZAŠTITU OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA PROVERITE ANALIZE, A NE SERTIFIKATE, KUPUJTE PROVERENO u suprotnom moguće je da višestruko povećate rizik od štetnosti delovanja nejonizujućih zračenja.

Izvor: zdrava-energija.com / narodni-lekar.com

1.904 comments