Još malo O CELERU!

Namirnice

Celer je povrće koje se može nabaviti tokom cele godine i dobro ga je uvesti u redovnu ishranu, jer povoljno deluje na zdravlje. Ima samo 7 kalorija, magnezijuma 320mg , folata 16 mcg na 100g korena.
Naučnici su dokazali da celer sadrži ftalide, supstance koje deluju relaksirajuće na arterije i omogućavaju im da se šire, takođe smanjuju količinu hormona stresa koji takođe utiču na kontrakciju krvnih sudova. Potvrđeno je da deluje na smanjenje koncentracije lošeg holesterola.
Lišće celera je dobar izvor vitamina C, koji pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljšava reakciju imunog sistema.
Koristan je obolelima od artritisa zbog visokog sadržaja natrijuma, koji pomaže da kalcijum i magnezijum ostanu rastvoreni. Da bi imao optimalno dejstvo treba koristiti sok od korena i listove u salatama. Pomaže i kod reume i kostobolje.

Celer ima antispazmolitično delovanje pa je koristan obolelima od astme, bronhitisa, tuberkuloze.
Redovnim korišćenjem celera, ljudi skloni stvaranju kamena u bubrezima ili žučnoj kesici može sprečiti njihovu pojavu.
Celer sadrži fitoelemente nazvane kumarin, koji uklanjaju slobodne radikale i sprečava ih da oštećuju ćelije, takođe potstiču bela krvna zrnca koja napadaju i eliminišu potencijalno štetne ćelije, uključujući ćelije raka. Utvrđeno je da jedan od sastojaka celera – acetileniks, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

CELER-21Priprema

Celer može da se stavi u supu, i korenasti deo i stabljika, kao i lisće.

Stabljika sa lišćem, koja se prodaje odvojeno, može da se stavi bukvalno u svako jelo, sitno se isecka i daje jelu poseban ukus.

List , obzirom da ga ima dosta, može i da se osuši.

Inače je odličan za cišćenje organizma, najbogatiji izvor vitamina C, uz kupus, i odličan je za urinarni sistem, naročito kod upale bešike!

Salata od rendanog celera, dobra je za povišeni holesterol.
Takođe se može uzimati sa jogurtom (narenda se uveče u čašu jogurta i popije ujutru, na prazan stomak).

Celer može da se stavlja i u turšiju, a odličan je i kad se peče na roštilju.
Preporučujemo da celer koristite uvek, kada spremate domaću supu.

Izvor: Narodni-lekar.com, ana.rs

354 comments

Оставите одговор