Hrana za BOLJE PAMĆENJE I KONCENTRACIJU

Ostali saveti

Pravilnim odabirom hrane možete da popravite koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, kaže Georgije Nazarov u svojoj knjizi „Tajne čišćenja mozga“.

Zapamtite da umerenost u ishrani daje izvanredne rezultate

Da li ste znali da hranom, koja je bogata određenim vitaminima i mineralima, kao i upotrebom prirodnih dodataka, možete da podstaknete razvoj i funkcionisanje mozga u bilo kom uzrastu?

Dr Georgije Nazarov je u svojoj knjizi „Tajne čišćenja mozga“, napravio izbor i kombinacije hrane, koji će vam pomoći, da sebi i svojoj porodici, POPRAVITE RASPOLOŽENJE, KONCENTRACIJU, MEMORIJU, KOORDINACIJU POKRETA …

BUDITE UMERENI

Ukoliko u kasnim večernjim satima pojedete obilan obrok, verovatno nećete biti sposobni ni za šta drugo osim za spavanje. Uzimanje prekomerne količine hrane nezdrava je navika koje treba pod hitno da se rešite jer se radi o neurotičnoj potrebi na koju možete da utičete. Istraživanja pokazuju da je životni vek laboratorijskih životinja, koje su dobijale od 30 do 50 odsto manje kalorija nego uobičajeno, produžen za 33–50 odsto, ali i period njihovih mladalačkih aktivnosti.

JEDITE VOĆE I POVRĆE

Naučno je dokazano da ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na memoriju, koncentraciju, koordinaciju pokreta i centar za ravnotežu. Među namirnice, koje sadrže najsnažnije antioksidanse, spadaju suve šljive, suvo grožđe, borovnice, kupine, jagode, maline, pomorandže, trešnje, kivi, crno grožđe, prokelj, klice lucerke, brokoli, cvekla, kelj, paprike, karfiol, krompir s ljuskom, crni luk, paradajz.

Veoma je važno da ove namirnice pripremite na zdrav način i da redovno pijete sveže ceđene sokove od voća i povrća.

MED ZA BRZE MISLI

Pravilna upotreba kvalitetnog meda ima povoljan uticaj na organizam u celini, pa i na mozak. Topljeni med koji kupujemo u prodavnici uglavnom nema nikakvu korisnu niti lekovitu vrednost jer je više puta zagrevan, i to na neadekvatnim temperaturama. Zato med treba kupovati od pčelara.

Inače, visok sadržaj glukoze i fruktoze u medu dobro hrani mozak i srce i stvara zalihe glikogena u jetri, a ne opterećuje pankreas. Što je med tamnije boje, to u njemu ima više minerala.

NANA I LIMUN ZA BOLJE PAMĆENJE

Veoma jednostavnim postupkom, kao što je postavljanje sveže isečenog limuna u prostoriju u kojoj radite, povećaćete radnu sposobnost i koncentraciju za više od 50 odsto.

Ako u radnu sobu stavite svežu nanu koju ste prethodno istrljali dlanovima, povećaćete koncentraciju za oko 40 odsto. U jednom istraživanju ove dve namirnice su se pokazale kao šampioni u održavanju budnosti mozga na visokom nivou na prirodan i jednostavan način.

PRAVI UGLJENI HIDRATI

Izbegavajte kupovne slatkiše i zaslađene napitake, pošto veoma brzo podižu nivo šećera u krvi, nakon čega dolazi do njegovog naglog pada i hipoglikemije, praćene slabošću i potrebom za ponovnim uzimanjem slatkiša. Nasuprot tome, obroci od složenih i jednostavnih ugljenih hidrata, poput integralnih žitarica i proizvoda od njih, krompira s ljuskom, čaja s medom, suvog voća, malteksa ili voćnih sokova, poboljšavaju koncentraciju i memoriju. Preporučujemo i jabuke, kajsije, sočivo, soju, koštunjavo voće ili kukuruz.

VITAMINI ZA BODROST I UMNOST

Da li ste znali da se i koeficijent inteligenicije povećava zdravom ishranom? Istraživanje dr Nazarova pokazalo je da ishrana bogata mineralima i vitaminima, naročito vitaminima C, E i onima iz grupe B i mineralima, poput magnezijuma, hroma, gvožđa ili cinka, pozitivno utiče na naš mozak.

Da biste u organizam uneli dovoljno nutricijenata, uz pravilnu ishranu, uzimajte dodatke E i C vitamina, suvi pivski kvasac, pšenične klice, semenke bundeve, susama i lana, alge i polenov prah.

Vitamin C je naročito važan jer direktno utiče na moždane impulse, na stvaranje neurotransmitera, da štiti mozak od slobodnih radikala, čisti krvne sudove i poboljšava njihovu elastičnost i prohodnost.

Dnevna doza

               Namirnice koje PODMLAĐUJU MOZAK

Namirnica                                                                    Količina

Prirodni kalcijum od ljuske jaja                                Na vrh noža ili kafena kašičica

Polenov prah                                                            Dve i više kafena kašičica

Matični mleč                                                              Individualno, po potrebi

Vitamin C                                                                   500 i više mg

Vitamin E                                                                   100 i više mg

Omega-3 iz ribljeg ulja                                              1.000 i više mg

Pivski kvasac                                                             Dve kafena kašičice

Jabukovo sirće                                                          Dve kafena kašike

Zeleni čaj                                                                   Dve šolje ili više

Ceđeni sokovi                                                            Pola litra ili više

Beli luk                                                                       Što više

Đumbir                                                                       Četvrt kafene kašike

Alge                                                                            Dve kafene kašike ili više

Laneno ulje                                                                 Dve kafene kašike dnevno

Proklijale žitarice i mahunarke                                    Dve supene kašike

Cimet                                                                           Na vrh noža, uz obrok

Izvor: Blic žena

312 comments

Оставите одговор