Dugotrajno uzimanje antibiotika – povećava rizik od raka za 73%!

Saveti, Zdravstveni saveti

Ako uzimate antibiotike 15 dana ili duže, rizik od dobijanja raka creva može da poraste za čak 73 odsto, pokazala je studija objavljena u uglednom gastroenterološkom časopisu „Gut“.

Naučnici su otkrili da dugoročno korišćenje antibiotika povećava rizik od dobijanja polipa, malih izraslina na zidu creva koji mogu da postanu kancerogeni.

Ako uzimate lekove u četrdesetim i pedesetim godinama, situacija je rizičnija nego ako to činite u dvadesetim i tridesetim.

Ovi rezultati ujedno su potvrdili teoriju da crevne bakterije igraju ključnu ulogu u sprečavanju dobijanja karcinoma.

Iako se antibiotici generalno propisuju na nedelju dana, stanja poput akni ili tuberkuloze mogu da zahtevaju dugotrajno lečenje.

Naučnici su proučavali podatke više od 16.000 žena starijih od 60 godina. Samo dva meseca korišćenja antibiotika između 20. i 39. godine povećava rizik od nastanka polipa za 36 odsto. Žene koje uzimaju antibiotike u četrdesetim i pedesetim imaju 69 odsto veći rizik od žena koje nisu uzimale lekove.

U poslednje četiri godine korišćenje antibiotika nije bilo povezano s rizikom dobijanja polipa, a ova saznanja ukazuju na to da bi, ako ovo istraživanje potvrde druge studije, korišćenje antibiotika trebalo da bude strogo ograničeno, poručuju naučnici.

Ipak, ističe se da je neophodno sprovesti dalja istraživanja i da ljudi ne bi trebalo da prestanu da koriste antibiotike koje trenutno piju.

Broj polipa koji postanu kancerogeni nije poznat, kažu naučnici.

Doktor Šina Krukšenk, stručnjak za imunološke bolesti sa Univerziteta Mančester, tvrdi da su antibiotici ključni za tretiranje bakterijskih infekcija i da, ako se koriste na odgovarajući način, mogu da spasu život, prenosi „Dejli mejl“.

Izvor: jutarnji.hr

15 comments

Оставите одговор