Ako PRE SPAVANJA pojedete JABUKU, desiće se ČUDO!

Namirnice

Mnogo ljudi pre spavanja oseća potrebu da nešto pojede, uprkos večeri koju su pre toga pojeli. Grickanje pred spavanje nije nužno loše, ako to ne uključuje neku jaku, masnu, začinjenu hranu. A šta će se desiti ako pred spavanje pojedete jabuku?

VITAMINI I MINERALI

Jabuke su sjajan izvor vitamina C, vitamina B i kalijuma, neophodnog za dobar san. Vitamin C pomaže u smanjenju pritiska, poboljšava disanje i smanjuje šećer u krvi što vas opušta. Vitamin B6 smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, i ne samo to – ovaj vitamin je neophodan za razgradnju masti pa ćete sagorevati višak dok spavate.

Jabuka pre spavanja

POLIFENOLI

Polifenoli su vrsta antioksidanata a ima ih u kori jabuke. Zato je beskorisno popiti sok od jabuke ili je jesti oguljenu – samo sa korom regulisaćete insulin i omogućiti sebi miran san.

Video

VLAKNA I VODA

Otprilike 85 odsto jabuke čini voda. Jabuka srednje veličine ima 15 odsto vaše dnevne potrebe za vlaknima, što znači da će vas zasititi i omogućiti vam da mirno spavate, bez krčanja stomaka. Ne samo to, nerastvorljiva vlakna iz jabuke pomoći će vam da zadržite vodu u crevima, pa neće biti noćnih šetnji do toaleta, a potrebu ćete osetiti taman kad treba – ujutro kada ustanete.

KALORIJE, MASTI, UGLJENI HIDRATI

Jabuke gotovo da ne sadrže masti, i imaju malo kalorija – jabuka srednje veličine ima oko 95 kalorija i oko 10 odsto vaše dnevne potrebe za ugljenim hidratima.

Sve u svemu, ako pripadate većini koju tik pred spavanje spopadne glad, jabuka je najbolji izbor koji možete da napravite, pa navalite bez griže savesti.

IZBEGAVAJTE OVU HRANU PRE ODLASKA U KREVET
  1. CRVENO MESO – Može vam poremetiti san zbog velike količine MASTI i PROTEINA
  1. MAHUNARKE (grašak, leblebija, …) – Izazivaju GASOVE i NADIMANJE u stomaku
  1. VOĆE – Sadrži FRUKTOZU, koja podstiče mozak da više radi, pa umesto da odmara on je tada JOŠ AKTIVNIJI
  1. BRZA HRANA (pice, ćevapi, BURGERI)Ovo je VEOMA TEŠKA HRANA, koja nam još teže pada, kada je jedemo NOĆU
  1. SLATKIŠI – Ne samo da PODSTIČU GOJENJE nego, nakon konzumiranja, LOŠE UTIČU NA KVALITET SNA
  1. ČIPS, GRISINI, LEŠNICI I ORASI u ČOKOLADI ili KARAMELU – Jer sigurno se NE ZAUSTAVLJATE na SAMO PAR KOMADA. Pogotovu u večernjim časovima.
  1. GAZIRANA PIĆA ili ALKOHOL – Izazivaju PROBLEME sa SPAVANJEM.

Ne samo da nam je TEŠKO DA ZASPIMO već tako REMETIMO SKLADAN RAD ORGANIZMA, jer teramo naš DIGESTIVNI SISTEM da KONSTANTNO RADI, baš KAD TREBA DA ODMARA!

Izvor: Blic žena / narodni-lekar.com

591 comments